Јужни ток преко Бијељине, Брчког, Добоја, Бањалуке и Приједора до Новог Града

ПОЗНАТА ТРАСА КРАКА ГАСОВОДА КРОЗ СРПСКУ - СПОРАЗУМ ПОТПИСУЈУ МИЛОРАД ДОДИК И АЛЕКСАНДАР МЕДВЕДЕВ

         ПРЕГОВАРАЧИ Српске и руске компаније Газпром утврдили су „мапу пута” за реализацију енергетских пројеката у оквиру планиране изградње крака гасовода „Јужни ток” кроз РС.

         Како је саопштено из Кабинета председника РС, тај документ ће сутра потписати Милорад Додик, председник РС, и Александар Медведев, заменик председника Управног одбора Газпрома.

         На састанку Додика и делегације Газпрома, коју је предводио Леонид Чугунов, шеф Одељења за управљање пројектима, разговарано је о досадашњим и предстојећим активностима у вези с изградњом крака гасовода Јужни ток кроз РС и пројектом гасификације.

         Додик је још једном нагласио спремност РС да обезбеди све претпоставке за успешну реализацију овог значајног пројекта.

         Руска делегација је потом у бањалучком предузећу Гас-Рес, задуженом за пројекат Јужни ток, разговарала са Слободаном Пухалцем, вршиоцем дужности директора, о утврђивању даљих поступака у вези с мапом пута за реализацију овог стратешког пројекта за РС. Након тог састанка и презентације, како је саопштено, руска делегација ће обићи трасу гасовода као и потенцијалне локације за изградњу термоенергетских објеката.

         Први радови на изградњи крака гасовода Јужни ток у РС требало би да почну од половине 2014. године. Утврђена оквирна траса Јужног тока кроз РС ишла би од границе са Србијом, преко Бијељине, Брчког, Добоја, Лакташа, Бањалуке, Приједора до Новог Града, са могућим конекцијама према ФБиХ.

         Раније је речено да ће гасне електране капацитета по 250 мегавата највероватније бити изграђене у Приједору и на подручју Бијељине, док би Бањалука добила топлану на гас снаге 150 мегавата, која би требало да буде изграђена до 2017. године

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари