Јужни ток кроз Србију градиће руска фирма „Центрогаз“ са српским партнерима

СЛОВЕНИЈА ЗА ГРАДЊУ МАГИСТРАЛНОГ ГАСОВОДА, ЛАВРОВ У ЉУБЉАНИ ПОЗВАО БРИСЕЛ ДА УКЛОНИ „ВЕШТАЧКЕ ПРЕПРЕКЕ“

Сергеј Лавров

           ШЕФ руске дипломатије Сергеј Лавров изјавио је у Љубљани да је Европска унија пред Јужни ток поставила „вештачке препреке“ и позвао Брисел  да их уклони, нагласивши да ће тај магистрачни гасовод повећати енергетску безбедност целе Европе.

           „Убеђени смо да је неопходно уклонити све вештачке препреке са којима се суочава градња Јужног тока и почети реализацију пројекта у складу са већ потписаним међувладиним споразумима“ - подвукао је Лавров.

          Словеначки саговорници Лаврова саопштили су: да желе Јужни ток на својој територији.

          Европска комисија - позивајући се на свој трећи енергетски пакет - прави проблеме Газпрому и при градњи гасовода Опал који је крак Северног тока.

          Газпром је данас, иначе, саопштио да је фирма „Центрогаз“, која је у његовом саставу, победила на тендеру за градњу Јужног тока кроз Србију.

          Објавио је: „Компанија South Stream закључила је у Новом Саду уговор са „Центрогазом“ који је победио на тендеру за градњу магистралног гасовода Јужни ток кроз Србију. Уговорне обавезе „Центрогаза“ су: пројектовање , набавка опреме и материјала, грађевинско-монтажни радови, обука персонала и увођење Јужног тока у експлоатацију“.

          Газпром је истовремено прецизирао:  да су се на тендер, расписан у марту ове године, јавиле четири компаније из Русије и Србије и да ће неки послови бити препуштени фирмама из Србије.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари