ЈАНСЕН: Јужни ток ће Србији за 25 година донети 7,7 милијарди евра зараде

У СРПСКУ ДЕОНИЦУ БИЋЕ УЛОЖЕНО ОКО ДВЕ МИЛИЈАРДЕ ЕВРА,

А ТРЕБА ДА БУДЕ УПОСЛЕНО ОКО 2.500 ЉУДИ

  • Портпарол предузећа „Јужни ток транспорт“ Јаспер ЈАНСЕН: Акционари Јужног тока, међу којима су руски Гаспром и немачки Винтершал који су и акционари Северног тока, имају значајно искуство у реализацији таквих пројекта која могу да примене и на Јужном току
  • Оба пројекта најбоља су у својој класи и у безбедносном, енергетском и еколошком смислу и мешавина су европских и руских акционара, нагласио је Јансен

        СРБИЈА ће од транзитних такси и пореза од гасовода Јужни ток имати приходе око 300 милиона евра годишње или 7,7 милијарди евра у наредних 25 година, изјавио је данас портпарол предузећа „Јужни ток транспорт“ Јаспер Јансен.

        На изградњи српске деонице Јужног тока, у коју ће бити уложено око две милијарде евра, треба да буде упослено око 2.500 људи, рекао је Јансен новинарима из Србије, Мађарске и Бугарске, приликом обиласка Северног тока, на обали Балтичког мора у Немачкој.

        Он је истакао да ће Јужни ток више него било који други енергетски пројекат обезбедити потребе Европе за гасом, које су у порасту.

        „Потражња за гасом је у порасту, Европи сада треба око 500 милијарди кубика гаса годишње, а проценењено је да ће годишња потражња за гасом до 2030. порасти за око 100 милијарди кубика“, рекао је Јансен.

        У том периоду смањиваће се домаћа производња гаса у Европи, што ће повећати потребе за увозом за око 150 милијарди кубних метара гаса годишње.

        Јансен је указао да је Јужни ток један од најважнијих енергетских пројеката у Европи и да ће бити најдужи гасовод на свету.

        Он је навео да ће највећа корист од Јужног тока бити енергетска безбедност југоисточне Европе, отварање нових радних места, јер је у Бугарској планирано ангажовање 2.500, а у Мађарској између 1.500 и 2.500 раднка, а биће значајан и допирнос тог гасовода одрживом развоју и смањењу емисије угљен-диоксида.

        Јансен је напоменуо да ће тај пројекат бити користан за све земље учеснице и за свих 11 акционара Јужног тока.

        Јансен је рекао да акционари Јужног тока, међу којима су руски Гаспром и немачки Винтершал који су и акционари Северног тока, имају значајно искуство у реализацији таквих пројекта која могу да примене и на Јужном току.

        „Оба пројекта најбоља су у својој класи и у безбедносном, енергетском и еколошком смислу и мешавина су европских и руских акционара“, рекао је Јансен.

        Одговарајући на питања новинара о значају Јужног тока, директор за комуникације и односе са јавношћу Северног Тока Улрих Лисек истакао је да сваки инфраструктурни енергетски пројекат унапређује енергетску безбедност Европе, са чим се сложио и генерални директор компаније ОПАЛ гастранспорт Бернд Фогел, истакавши да свака нова гасоводна траса побољшава и унапређује ситуацију на гасном и енергетском тржишту.

        „Ако постоји разрађен пројекат у техничком и финансијском погледу, не видим разлог зашто се не би реализовао“, казао је Лисек, износећи лично мишљење о Јужном току и прецизирао да не види ни техничке, нити финансијске проблеме за реализацију Јужног тока, јер тај пројекат има „јаке акционаре“.

        Он је пренео и да је у почетку јавност у западној и северној Европи имала отпор према Северном току, али да је временом уз потпуну транспарентност и указивање на економске користи од тог гасовода, та перцепција промењена и Северни ток сада представља пример изузетне сарадње земаља ЕУ и Русије.

        Тањуг

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари