Иницирано да Савет ЕУ оцени законитост уговора Србије са Газпромом о Јужном току

БЕОГРАД НИЈЕ ОДГОВОРИО ЗАХТЕВЕ ИЗ БРИСЕЛА ДА ПРЕИСПИТА ПОСЛОВАЊЕ

КОМПАНИЈА СРБИЈАГАС И ЈУГОРОСГАС

        СЕКРЕТАРИЈАТ Енергетске заједнице Европске уније затражио је од Савета ЕУ да испита законитост билатералних уговора о изградњи гасовода Јужни ток, који је Србија закључила са Газпромом.

        Секретаријат се на ову меру одлучио након што Србија није одговорила на поновљене захтеве из Брисела да преиспита пословање компанија Србијагас и Југоросгас, које су носиоци посла на деоници Јужног тока кроз Србију, наводи се у саопштењу Секретаријата ЕЗ.

        Према мишљењу ЕЗ, уговори које је Србија склопила са Газпромом крше такозвано „правило невезивања“ које важи у ЕУ, а које каже да једна фирма не може бити истовремено и произвођач и дистрибутер природног гаса.

        Стога је Секретаријат, након што је Београд игнорисао његове примедбе, затражио мишљење од Министарског савета ЕУ, додаје се у саопштењу.

        Уколико процени да је Србија у прекршају, Савет може да донесе политичку одлуку о даљим корацима у вези са овим проблемом.

        Европски комесар за енергетику, Гинтер Етингер, до сада је у неколико наврата упозорио да билатерални уговори које је Газпром склопио са неколико земаља, укључујући и Србију, нису у складу са прописима ЕУ и да се морају преиспитати.

        Ова тема требало је да буде на дневном реду самита ЕУ-Русија у Москви, али су преговори о енергетици тренутно у застоју због украјинске кризе.

        Брисел до данас није одговорио на предлог руског председника Владимира Путина да се преговори о снабдевању ЕУ руским гасом одрже 27. априла у Москви.

        Тањуг

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари