ГОЦИ: Јужни ток је за Италију пројекат од стратешког значаја

РИМ НАЈАВИО ДА ЋЕ СВОЈЕ ПРЕДСЕДАВАЊЕ У ЕУ ИСКОРИСТИТИ

ДА ОЛАКША ГРАДЊУ ГАСОВОДА

Сандро Гоци

         РИМ сматра пројекат Јужни ток стратешки важним за Европску унију и и намерава да током свог председавања ЕУ олакша његову реализацију, изјавио је државни секретар Владе Италије за европску политику Сандро Гоци.

         „За Италију је Јужни ток увек био и остаће најважнији пројекат и крајње смо заинтересовани за његову реализацију, пре свега зато што је то један од пројеката који је у складу са задатком диверсификације транзитних маршрута“ - казао је Гоци.

         „Мишљења смо да је за јачање јединственог европског енергетског тржишта апсолутно неопходно обезбедити диверсификацију инфраструктуре која га повезује с различитим добављачима. И сматрамо да тај приступ треба да буде једнак према свима“ - истакао је он.

        Претходно је европски комесар за енергетику Гинтер Етингер изјавио да ће сносити последице оне земље ЕУ које одлуче да подрже пројекат Јужни ток у његовом садашњем облику.

        Он је истакао да се градња гасовода „Јужни ток“ не сме наставити све док се потпуно не усклади са прописима ЕУ.

        Представник Русије при ЕУ Владимир Чижов изјавио је да не постоје докази да гасовод Јужни ток није у складу с прописима ЕУ, већ да је то само мишљење Европске комисије.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари