„ГАЗПРОМ”: Јужни ток ће се градити по плану и према потписаним уговорима

РУСКИ ЕНЕРГЕТСКИ ГИГАНТ „ИЗНЕНАЂЕН И РАЗОЧАРАН” ШТО ЈЕ ЕК „ИЗРАЗИЛА ЗАБРИНУТОСТ” ТЕК НАКОН ШТО СУ РАДОВИ ПОЧЕЛИ

  • „Постигли смо договор са ЕУ регулаторним телима о гасоводу ОПАЛ, који представља копнени део Северног тока. Верујемо да је могуће искористити искуства стечена у овом одуженом процесу како би се брзо установио функционалан регулаторни оквир за копнени део Јужног тока”, наглашава се у саопштењу руске компаније

         КОМПАНИЈА „Газром” саопштила је вечерас да ће се изградња Јужног тока наставити по плану и у потпуној сагласности са локалним законима и међународним стандардима.

         Како је саопштено Тањугу у „Газпрому”, садржај међудржавних уговора који се односе на Јужни ток је годинама доступан јавности, због чега су у тој компанији ”изненађени и разочарани” што је Европска комисија изразила забринутост око реализације тог пројекта тек сада, након што су радови почели.

         Заменик генералног директора за унутрашње енергетско тржиште у Европској комисији Клаус Дитер Борхарт рекао је јуче у Бриселу, на конференцији о Јужном току, да су билатерални уговори које је руски „Газпром” закључио са земљама укљученим у Јужни ток, међу којима је и Србија, противни прописима ЕУ и да о њима те земље морају поново да преговарају.

         Како наводе из „Газпрома”, стандардна је пракса да се велике прекограничне инвестиције подрже међудржавним уговорима како би се обезбедила правна сигурност и стабилност за инвеститоре.

         „Ми нисмо потписници ових уговора, али њихов садржај је већ годинама доступан јавности и зато смо изненађени и разочарани да је Комисија изразила своју забринутост тек сада, након што су радови на изградњи гасовода већ почели. Овај неугодан тајминг је још мање разумљив ако се узме у обзир да је Јужном току додељен статус националног приоритета у неколико земаља чланица ЕУ”, наводи се у саопштењу.

         У саопштењу се додаје и да преостала регулаторна питања која се тичу примене енергетског закона ЕУ могу бити разјашњена паралелно са изградњом.

         „Ми смо сада постигли договор са ЕУ регулаторним телима о гасоводу ОПАЛ, који представља копнени део Северног тока. Верујемо да је могуће искористити искуства стечена у овом одуженом процесу како би се брзо установио функционалан регулаторни оквир за копнени део Јужног тока”, закључује се у саопштењу.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари