„Газпром-Инвест“ поручио Бриселу да ЕУ својим одлукама не може зауставити Јужни ток

НАЈВАЖНИЈА КОМПРЕСОРСКА СТАНИЦА ЈУЖНОГ ТОКА ДОБИЛА ПРВУ ГАСНУ ПУМПУ, А СА ОСТАЛИХ 13 ПОСТАЋЕ НАЈВЕЋА НА СВЕТУ

  • Заменик руског министра енергетике Анатолиј ЈАНОВСКИЈ: „Ми ћемо покренути дијалог с нашим партнерима, строго вођени нормама међународног права“

         МИНИСТАРСТВО енергетике Русије добило је званични допис Европске комисије о неопходности да се ревидирају уговори закључени са земљама укљученим у изградњу гасовода Јужни ток, рекао је новинарима заменик руског министра енергетике Анатолиј Јановскиј.

         „Ми ћемо покренути дијалог с нашим партнерима, строго вођени нормама међународног права“, казао је Јановскиј, а преноси агенција РИА Новости.

         Европска комисија је раније навела да билатерални споразуми о Јужном току постигнути с низом европских земаља - Аустријом, Бугарском, Мађарском, Грчком, Словенијом, Хрватском и Србијом, нису у складу са законодавством Европске уније. ЕК очекује да се ревидирају.

         Одмах потом је генерални директор „Газпром-Инвеста“. Михаил Левченко, упозорио је Брисел:

         „ЕУ не може својим одлукама зауставити пројекат какав је Јужни ток. Таквим одлукама се пројекат не може довести у питање, поготово ако буде завршен у предвиђеним роковима“.

         Левченко је истовремено прецизирао: да је Јужни ток за Газпром глобални инфраструктурни пројекат који се гради ради диверсификације извозних токова природног гаса и смањивања транзитних ризика и да ће крак гасовода из Србије у Хрватску бити дуг 51, а у Републику Спску 109 километара.

         Газпром је, иначе, данас поставио прву гасну пумпу „Ладога-32“ за компресорску станицу „Рускаја“ за гасовод Јужни ток.

         Такви агрегати су срце сваке компресорске станице, а у „Руској“ биће их чак 14 укупне снаге 448 MVt.

         Тако ће „Рускаја“ - нагласио је Левченко - постати најмоћнија компресорска гасна станица у свету.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари