ГАЗПРОМ: Градња Јужног тока кроз Бугарску и Србију почиње већ овога лета

РУСКА КОМПАНИЈА САОПШТИЛА ДА ЋЕ ГРАДЊА МАГИСТРАЛНОГ ГАСОВОДА ТЕЋИ СТРОГО ПО УТВРЂЕНОМ ПЛАНУ

  • Данас само Јужни ток може дати Европи реалне додатне гаранције енергетске безбедности – нагласио је шеф Газпрома Алексеј Милер

         ПРОЈЕКАТ гасовода Јужни ток биће реализован строго у складу са утврђеним темпом и планом радова – саопштила је руска компанија Газпром.

         Притом је посебно подвукла да ће основни радови на деоницама гасовода на територији Бугарске и Србије почети већ овога лета.

         „Данас само Јужни ток може дати Европи реалне додатне гаранције енергетске безбедности – нагласио је шеф Газпрома Алексеј Милер. – Управа компаније прихватила је информацију о току градње Јужног тока и реализацији пратећих пројеката на територији Русије.

         Газпром је посебно указао да ће уговор за испоруку опреме и материјала, грађевинско-монтажне радове и увођење у експлоатацију дела гасовода у Бугарској бити потписан у најскорије време. Притом је прецизирао да су у току сличне активности и у Србији, а да ће у Словенији до почетка лета бити објављен конкурс за пројектовање словеначког дела гасовода.        

         У Хрватској је у току усаглашавање нацрта уговора и израда техничког задатка за припрему пројектне документације.

         У Македонији се наставља израда плана градње крака који би ту земљу спојио са Јужним током.

         У Републици Српској се припрема међувладин споразум о сарадњи на градњи и експлоатацији крака Јужног тока и неких енергетских капацитета.

         На иницијативу Беча, Газпром је почео да разрађује могућност градње дела гасовода и у Аустрији.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари