Газпром даје 75 милиона евра оснивачког улога уместо Србије

ДРЖАВА И СРБИЈАГАС У ЈАНУАРУ МЕСЕЦУ МОРАЈУ ДА СА РУСКИМ КОНЦЕРНОМ ДОГОВОРЕ НАЧИН ВРАЋАЊА ТОГ НОВЦА

         ПРЕМИЈЕР Србије Ивица Дачић рекао је данас да је са Газпромом постигао договор о оснивачком улогу, да не буде дат из државних гаранција, већ да се наплати кроз тарифу за трансфер гаса.

         „Имајући у виду економску ситуацију у којој се Србија налази и потребу да се смањи ниво опште задужености земље у договору са директором Газпрома смо постигли један добар договор у вези са Јужним током“, саопштио је Дачић новинарима након обраћања учесницима конференције „Србија и дијаспора“.

         Према његовим речима, ове године је било планирано у буџету, а чак је и испреговарано о условима са свим банкама, да 75 милиона евра, које је неопходно да се уложи у оснивачки улог буде дато из државне гаранције.

         У разговору са Алексејем Милером, како је рекао, договорио је да тај део не буде дат из државне гаранције, тако да закон неће морати да иде у скупштину и неће бити додатног задуживања Србије, у смислу да држава враћа те кредите, већ ће и тај део бити враћен кроз договоре и приходе од тарифа за пролаз гаса када гасовод буде направљен.

         „Тиме смо 75 милиона евра склонили са листе кредита за које ће бити потребне гаранције државе“, подвукао је премијер.

         У јануару месецу држава и Србијагас морају да са Газпромом договоре начин враћања тог новца, који је једна врста кредита, а враћаће се од тарифа за трансфер гаса.

         Треба, како је објаснио Дачић, да се договори колико ће то бити и колико година, и колико ће остати Србији.

         „Не желимо да све што Србија може да заради од гаса иде у отплату тога него да један значајан проценат иде у буџет“, нагласио је он.

         Дачић се истовремено захвалио руским партнерима на разумевању за ситуацију, додајући да је овај договор важан због укупне макроекономске стабилности.

         Министарка енергетике Зорана МИхајловић изјавила је данас да је Србија спремна да разговара са Русијом и ЕУ око евентуалних правних проблема око Јужног тока, али и навела да је ЕУ 2010. године у писму тадашњем министру Петру Шкундрићу упозоравала на такву могућност.

         „Јужни ток се гради и иде својим током, а поводом овог правног дела ћемо сести и разговарати. Информисана сам, као што сам и рекла, да ми нисмо добили никакво писмо од Европске комисије или ЕУ везано за Јужни ток“, рекла је Михајловићева на страначкој прес конференцији одговарајући на питања новинара.

         Она је поновила да влада никакво такво писмо није добила, али да је од директора Секретаријата енергетске заједнице Јанеза Копача добила копију писма које је та заједница 2010. године послала Шкундрићу где га јасно упозорава на све проблеме.

         „Ја то писмо нисам видела до пре два дана“ рекла је Михајловићева и подвукла да је ЕК у једном тренутку упозоравала земље чланице па и Србију о томе да није све усклађено са „трећим енергетским пакетом“ ЕУ.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари