Европска комисија не одустаје од „тврде линије” према Јужном току

ДОМИНИК РИСТОРИ ЧАК НАЈАВИО УДАР БРИСЕЛА НА ЗЕМЉЕ КОЈЕ ТРАЖЕ ДА ГРАДЊА ГАСОВОДА ШТО ПРЕ ПОЧНЕ

Доминик Ристори

         ШЕФ директората Европске комисије за енергетику Доминик Ристори изјавио је да се ЕК и даље придржава „тврде линије” поводом гасовода Јужни ток. Сасвим конкретно: да инсистира на замрзавању тог пројекта, чак да је спремна да уђе у спор са државама чланицама ЕУ учесницама тог пројекта.

         Ристори је поновио да Јужни ток не одговара нормама трећег енергетског пакета ЕУ који забрањује компанијама произвођачима гаса да буду власници магистралних гасовода на територији Европске уније.

         „Предложили смо да пројекат Јужног тока прође додатну анализу из угла енергетске безбедности Европске уније. С обзиром на текући развој ситуације у Украјини и однос Русије са Украјином, ова позиција се засад не може изменити.  Евопска комисија инсистира да Јужни ток буде потпуно усклађен са законодавством ЕУ. Ми немамо никакав разлог да одустанемо од ове позиције” – указао је Ристори.

         За разлику од Ристорија, шефица италијанске дипломатије Федерика Могерини прошле недеље је изјавила да је Јужни ток „веома важан за целу Европу” и да је зато неопходно наредних месеци наћи „за све прихватљиво решење”.

         Италија је тренутно земља која председава у Европској Унији.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари