ЕТИНГЕР: За Јужни ток се могу тражити извесна изузећа од европских закона као за Северни ток

РУСИЈА И ЕВРОПСКА УНИЈА ФОРМИРАЋЕ РАДНУ ГРУПУ ЗА РЕШАВАЊЕ ТЕХНИЧКИХ И ПРАВНИХ ПИТАЊА ВЕЗАНИХ ЗА НОВИ ГАСОВОД

Гинтер Етингер

  • Амбасадор РФ при ЕУ Владимир Чижов изјавио да Србија треба да се придржава билатералног споразума са Русијом о Јужном току без обзира на примедбе које стижу из ЕУ и да ће се изградња гасовода наставити „без обзира на све”

         РУСИЈА и Европска унија ће формирати радну групу за решавање техничких и правних питања у вези са пројектом Јужни ток.

         Договор о томе је постигнут на данашњем заседању Сталног савета за партнерство Русије и Европске уније за енергетику у Москви, објављено је сајту руског министарства енергетике.

         Претходно су министар енергетике Русије Александар Новак и европски комесар за енергетику Гинтер Етингер одржали састанак у најужем саставу.

         Стране су потписале општи документ о заједничком раду у 2013. години, наводећа да је постигнут напредак у развоју међусобне сарадње.

         Такође су размотрили актуелна питања сарадње у сектору гаса и електричне енергије.

         Етингер је информисао Новака о томе да се тренутно спроводе унутрашње процедуре за решавање Европске комисије о изузецима у пројекту ОПАЛ.

         ОПАЛ је гасовод, капацитета 36 милијарди кубних метара, који пролази преко Немачке и повезује нову трансбалтичку магистралу Северни ток са постојећим мрежама за транспорт гаса.

         Русија и Немачка желе да им се одобри изузеће од правила трећег енергетског пакета ЕУ.

Владимир Чижов

         Према речима Етингера, и за Јужни ток је могуће да се траже извесна изузећа од европских закона као што је случај са Северним током.

         Он је у вези са усаглашавањем билатералних споразума шест земаља ЕУ и Србије са Русијом о изградњи гасовода Јужни ток, раније рекао да је Европска комисија „адвокат” земаља чланица ЕУ и да ће у њихово име преговарати са Русијом.

         Како је руски амбасадор при Европској унији Владимир Чижов изјавио почетком ове седмице Тањугу, Србија би требало да се придржава билатералног споразума са Русијом о Јужном току без обзира на примедбе које стижу из ЕУ и да ће се изградња гасовода наставити „без обзира на све”.

         Руски амбасадор је указао да је став Москве да европски прописи, формулисани у оквиру такозваног Трећег енергетског пакета, не могу бити једино мерило за утврђивање регуларности гасовода.

         „Јужни ток почиње у Русији, пролази испод Црног Мора које није ни под чијом јурисдикцијом, а затим кроз низ земаља од којих једна, а то је Србија, није чланица ЕУ”, указао је он.

         „Можда би Трећи енергетски пакет требало ускладити са билатералним споразумима са овим земљама, а не обратно” изјавио је Чижов, истакавшси да обустављање изградње Јужног тока „не долази у обзир”.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари