ЕТИНГЕР: Преговори са Газпромом о Јужном току - већ у јануару

БРИСЕЛ ЋЕ БИТИ „АДВОКАТ“ СВИХ ШЕСТ ДРЖАВА ЕУ

КОЈЕ СУ ПОТПИСАЛЕ СПОРАЗУМЕ О ГРАДЊИ ГАСОВОДА

Гинтер Етингер

        ЕВРОПСКА комисија ће у преговорима са Москвом, у јануару 2014, решити питање усклађености споразума о изградњи Јужног тока са европским прописима, које је потписало шест земаља чланица ЕУ са руским партнером.

        „Комисија ће обезбедити да се билатерални споразуми земаља чланица ЕУ са Газпромом доведу у склад са европским прописима“, рекао је данас новинарима европски комесар за енергетику, Гинтер Етингер, након састанка у Бриселу са министрима енергетике шест чланица Уније које учествују у изградњи Јужног тока.

        „Чланице су овластиле ЕУ да преговара са Москвом о ревизији ових споразума“, рекао је Етингер и додао да ће је први разговор представника ЕУ са Русима заказан за јануар следеће године.

        Он је изјавио да ће Комисија у тим разговорима наступати као правни заступник земаља чланица „као кад вас у приватном животу заступа адвокат“.

        Етингер је сазвао састанак пошто је неколико функционера ЕК изнело мишљење да билатерални споразуми ових земаља са Газпромом нису у складу са европским законима који уређују унутрашње тржиште и заштиту средине.

        Комесар је нагласио да ЕУ није против Јужног тока, али да постоје примедбе на одредбе билатералних уговора када је реч о монополу на дистрибуцију гаса, о заштити животне средине и још неким питањима.

        „Комисија има инструменте да то доведе у склад са европским прописима“, рекао је он.

        Етингер је на конференцији за новинаре негирао да постоје дупли стандарди за Јужни и за Северни ток, у вези са којим Комисија није имала примедбе.

        „Правила игре су иста за све“, истакао је комесар.

        (Тањуг)

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари