ЕТИНГЕР: Брисел је спреман да са Бугарском разговара о реализацији пројекта Јужни ток

БУГАРСКИ МИНИСТАР ЕКОНОМИЈЕ И ЕНЕРГЕТИКЕ ВАСИЛ ШТОНОВ: ГРАДЊА САМО ПО ПРОПИСИМА ЕУ

         КОМЕСАР за енергетику Гинтер Етингер, поздравио је данас одлуку прелазне бугарске владе да обустави све радове на пројекту Јужни ток и рекао да је Брисел спреман да с властима те земље разговара о његовој реализацији, саопштила је влада у Софији.

         Саопштење је објављено после састанка представника бугарских власти с Етингером и потпредседницом владе за економски развој Екатерином Захаријевом у Бриселу.

         Бугарско Министарство за економију и енергетику, у понедељак је одлучило да сви радови на пројекту гасовода Јужни ток буду обустављени, све док пројекат не буде у потпуности усаглашен са европским прописима.

         Министар економије и енергетике у прелазној влади Васил Штонов, упутио је писмо Бугарском енергетском холдингу (БЕХ), који контролише 50 одсто у пројекту Јужни ток Бугарска - док се преосталих 50 одсто налази у рукама руског „Гаспрома” - и од њега затражио да обезбеди сву потребну помоћ Европској комисији, како би пројекат био усклађен с европским законодавством.

         Штонов је прошле недеље поручио да ће пројекат бити реализован, јер је то важно, како за Бугарску и Русију, тако и за целу европску заједницу.

         „Све укључене стране, међутим, морају да схвате да ће пројекат бити спроведен по европским правилима. Он ће бити обустављен све док не испуни захтеве Европске комисије”, истакао је Штонов.

         Министар је додао и да се нада да ће по овом питању бити постигнут напредак током следећа два месеца.

         „Важно је сести за преговарачки сто и радити заједно с Русијом и Европском комисијом. Заправо, немамо много проблема да решавамо”, оценио је он.

         У свом коментару за ТВ канал БТВ, Захаријева је рекла да је Бугарској потребан гасовод Јужни ток, као и да ће он бити изграђен по европским правилима.

         Европска комисија је 3. јуна затражила од Бугарске да одложи почетак изградње гасовода Јужни ток на својој територији због кршења прописа ЕУ о енергетском тржишту.

         Међународни гасовод Јужни ток, пројекат који је покренула руска државна компанија „Гаспром” с циљем да руске испоруке гаса за Европу заобиђу Украјину, вредан је више од 16 милијарди евра, а планирано је да прве испоруке гаса буду крајем 2015. године.

         (Танјуг)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари