До краја марта уговор о испоруци цеви за другу деоницу Јужног тока

УКУПНА ВРЕДНОСТ УГОВОРА БИЋЕ ОКО МИЛИЈАРДУ ЕВРА

  • Подморски део гасовода Јужни ток имаће четири „цеви“. Свака ће бити дугачка 931 километар, дијаметра - 813 милиметара и дебљине „зида“ 39 милиметара

          ГАЗПРОМ ће до истека првог квартала 2014. године потписати уговор о испоруци цеви за другу деоницу гасовода Јужни ток и објавити резултат тендера за њихово постављање под воду, саопштила је ова компанија након саветовања о реализацији пројеката Јужни ток и Јужни коридор. 

          Испоручилац цеви за прву деоницу подморског дела Јужног тока била је немачка компаниа EUROPIPE (50 одсто од укупног обима), а остатак су произвеле - Уједињена металуршка компанија (35) и Северстаљ (15 одсто).

          Укупна вредност уговора је око милијарду евра.

          Saipem - компанија кћерка италијанског ENI - била је подизвођач за постављање цеви у пројектима Плави и Северни ток.

          Газпом је саопштио да ће након Бугарске и Србије изградња копненог дела гасовода почети и у Мађарској - у другом кварталу 2015. године.

          Тренутно су на мађарском делу гасовода у току пројектно-истраживачки радови, припрема се документација за просторно планирање као и прооцена утицаја гасовода на животну средину  за мађарски, словеначки и хрватски део трасе.

          Да би се енергетски пројекат успешно реалзиовао преко територије Републике Српске - у току је усаглашавање текста межудржавног споразума са Босном и Херцеговином.

          Подморски део гасовода Јужни ток имаће четири „цеви“. Свака ће бити дугачка 931 километар, дијаметра - 813 милиметара и дебљине „зида“ 39 милиметара.

          Основни копнени део гасовода иде територијом Бугарске, Србије, Мађарске и Словеније.

          Коначно одредиште гасовода је мерна станица Тарвизио у Италији. Од основне маршруте - крак гасовода ће водити према Хрватској и Републици Српској.

          Одвојак за Хрватску биће дужине 51, а за Републику Српску  - 109 километара.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари