Деминери претражили 80 одсто трасе Јужног тока

ГАСОВОД НИГДЕ НЕ ПРОЛАЗИ ПОДРУЧЈИМА КОЈА ЈЕ

НАТО БОМБАРДОВАО ’99 И ГДЕ ЈЕ БИЛО МИНИРАЊА

        ПРИПАДНИЦИ Инжењеријско техничког центра за специјалне радове и експертизе из Санкт Петербурга, из Руске Федерације, претражили су 80 одсто трасе гасовода Јужни ток кроз Србију, изјавио је директор Центра за разминирање Петар Михајловић.

        Траса Јужног тока подељена је у осам деоница и у Србију улази из Бугарске код Зајечара, а излази код Бачког Брега у Мађарску, са одвојцима за Босну и Херцеговину и Хрватску а терен се претражује бушењем и геолошким аналзама тла, објаснио је Михајловић.

        Надзор над извеђеним радовима врши Центар за разминирање Србије, који је израдио и пројекат чишћена.

        Инвеститор радова је предузеће „South Stream” из Новог Сада, које су заједнички формирали ЈП „Србијагас” и и њихов руски партнер „Газпром”, навео је Михајловић.

        Према његовим речима, траса гасовода Јужни ток нигде не пролази короз подручје које је НАТО бомбардовао 1999. године, нити кроз подручја која су евентуално минирана те године.

        „Међутим, траса пролази кроз подручја где су вођене жестоке борбе у Балканском рату, као и у Првом и Другом светском рату”, рекао је Михајловић.

        Он је указао да је зато утвђено да је неопходно извршити преглед тог појаса у ширини 50 метара, како би се обезбедила сигурност радницима и грађевинским машинама које ће на том терену радити.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари