ЧИЖОВ: Можда ће се пројекат гасовода Јужни ток вратити у игру у најскорије време

БЕРЛИН ОБЈАВИО ДА ЈЕ УСЛОВ ЗА СЕВЕРНИ ТОК-2 ДА БУДЕ ОЧУВАН ТРАНЗИТ ГАСА ПРЕКО УКРАЈИНЕ

Владимир Чижов

         СТАЛНИ представник Русије при Европској унији – Владимир Чижов – изјавио је да је уверен да ће гасовод Северни ток-2 бити изграђен.

         Притом је сам поставио важно питање и на њега одговорио: „А хоће ли бити Јужног тока? Сачекајмо, можда га буде, тај пројекат се може вратити у игру у блиској будућности”.

         Чижов је истовремено указао: „Поводом тог питања нема јединства у ЕУ, није га било и неће га ни бити. Чак је извесно да не може ни да га буде јер постоје земље које су за тај пројекат заинтересоване, постоје земље које би волеле другу маршруту, а има и оних које то уопште не интересује. Једно је апсолутно извесно: потребе ЕУ за гасом ће у дугорочном перспективи само бивати све веће”.

         Портпарол Кремља Дмитриј Песков демантовао је – да подсетимо – 12. јануара писање неких медија да је Москва спремна да обнови преговоре са Софијом о гасоводу Јужни ток.

         Данас нешто раније, немачки вице канцелар Зигмар Габриел саопштио је да ће Берлин ући у пројекат Северни ток-2 под условом да буде сачуван транзит руског гаса у Европу преко Украјине.

         Габриел је данас боравио у Варшави и том приликом прецизирао да је Немачка заинтересована и за очување цевовода „Јамал” и транзита преко Украјине и после 2019. године. Притом је нагласио: „За Немачку је то питање бизниса, а за Пољску политичко питање”.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари