Бугарски премијер Бојко Борисов сад почео да говори о Бугарском току

ТВРДИ ДА БИ ЊЕГОВА ЗЕМЉА БИЛА 100 ОДСТО ВЛАСНИК ЦЕВОВОДА

И ОБЕЗБЕДИЛА НОРМЕ „ТРЕЋЕГ ПАКЕТА“

Бојко Борисов

  • Одговарајући на једно питање посланика Велизара Енчева, Борисов објаснио: „Биће то Бугарски ток и ако руска страна пристане да продаје свој гас на нашој граници, биће добродошла. А ми ћемо поштовати одредбе Трећег енергетског пакета и неће бити санкција Европске комисије“

        БУГАРСКИ премијер Бојко Борисов изјавио је да пропали пројекат гасовода Јужни ток, којим је руски гас испод Црног мора требало да стигне до Европске уније, треба да се трансформише у Бугарски ток са 100 одсто власништвом Бугарске.

        Обраћајући се бугарском парламенту, Борисов је најавио да ће се о могућностима снабдевања Бугарске руским гасом разговарати 27. и 28. јануара у Софији, на седници бугарско-руске међувладине комисије за економску сарадњу која се није срела ниједном у последњих пет година, пренео је данас EurActiv.com.

        Борисов је у парламенту одговарао на питања посланика о судбини Јужног тока, гасовода којим је испод Црног мора руски гас требало да стиже до Бугарске и преко Србије, Мађарске и Словеније, до Италије и Аустрије.

        Јужним током је требало да иде 63 милијарде кубних метара руског гаса годишње, а главни акционари у пројекту били су руски Гаспром и италијански ENI.

        Рекавши да је Јужни ток историја, бугарски премијер је јуче у парламенту истакао да сада приоритет представља чвориште названо „Балкан“ у близини црноморске луке Варна.

        То чвориште, према његовим речима, снабдевало би се гасом из Русије кроз две цеви испод мора капацитета 10 милијарди кубних метара гаса годишње свака, као и гасом из Азербејџана и са локалних налазишта у Бугарској и Румунији.

        Независни посланик Велизар Енчев осврнуо се на гасовод Турски ток који је требало да замени Јужни ток. Међутим, сада ни од тог пројекта нема ништа због тензија између Москве и Анкаре, након што је Турска оборила руски авион у близини сиријске границе.

        Енчев је питао Борисова: шта влада ради да поново покрене Јужни ток?

        „Управо говорим о Бугарском току, не о 50-50 пројекту с руском компанијом, већ о 100 одсто бугарском власништву над цевима“, одговорио је Борисов.

        У компанији Јужни ток бугарска компанија је требало да буде власник 50 одсто цеви које иду преко бугарске територије.

        „Биће то Бугарски ток и ако руска страна пристане да продаје свој гас на нашој граници, биће добродошла. А ми ћемо поштовати одредбе Трећег енергетског пакета и неће бити санкција Европске комисије“, истакао је бугарски премијер.

        Планове за довођење руског гаса испод Црног мора Борисов је обзнанио и на самиту ЕУ 17. и 18. децембра. Тај самит био је и поприште сукоба око планираног проширења гасовода Северни ток 2 којим преко Балтичког мора руски гас стиже до Немачке.

        Русија иначе намерава да заустави слање гаса преко Украјине, која ће у том случају остати без такси за транзит од три милијарде евра годишње.

        Бугарски лист Дневник пише да упућени сматрају да је мало вероватно да се Русија упусти у пројекат довођења гаса испод Црног мора до Бугарске, с обзиром на пад цена енергената и опадање тражње гаса у Европи.

        Верује се да је Русија много више заинтересована за изградњу нафтовода Бургас-Александропулос који би заобишао Босфор.

        Како се оцењује, „пакет аранжман“, који би укључио оба велика инфраструктурна пројекта, вероватно би задовољио и Софију и Москву.

        Бета

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари