Бугарска би сада да Јужни ток стигне само до Варне и да Турској преотме гасно чвориште

ВЛАДА БОЈКА БОРИСОВА ПРЕДЛОЖИЛА ДА ЧВОРИШТЕ ФИНАНСИРА ЕУ

И ДА СЕ ГАС ДИСТРИБУИРА ПОД КОНТРОЛОМ БРИСЕЛА

Бојко Борисов

        БУГАРСКА је и себе и јужну Европу оставила без Јужног тока, а сада би та колонија ЕУ хтела поправи сопствену стратешку грешку, али тако да од те поправке само има највећу вајду.

        Председник њене владе, Бојко Борисов, саопштио је - после затворене седнице своје владе - да Софија званично предлаже Газпрому и Русији да оно што имају намеру да граде са Турском саграде на њеној територији!

        Сасвим конкретно: Борисов и његова влада сада предлажу да од Јужног тока остане само његов део испод Црног мора, а да цевоводи изађу испод воде на њену територију код Варне. А да ту буде - уместо на територији Турске, уз њену границу са Грчком - гасно чвориште (хаб).

        Бугари су (вероватно заједно са својим газдама у Берлину, Вашингтону и Бриселу) смислили и да градњу чворишта финансира Европска унија и да се гас расподељује под контролом ЕУ.

        Борисов није превише крио ни да сада ЕУ наставља преко њега своју стратешку игру против Русије. Саопштио је да је његова земља спремна да Русији помогне у градњи гасовода дном Црног мора „без било каквих захтева“.

        Још више се одао кад је рекао да би руски гас из Варне - у случају да се Кијев нађе у енергетским проблемима - могао да се испоручује и Украјини.

        Бугарска влада је такође најавила да ће своју замисао у писму које ће упутити у Брисел изложити и председнику Европског савета Доналду Туску и ЕУ-комесару за енергетику Марошу Шефчовичу.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари