Бугари дали дозволу за градњу подморског дела Јужног тока

КОМПАНИЈА SOUTH STREAM TRANSPORT РЕАЛИЗОВАЋЕ ВИШЕ ОД 200 МЕРА ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

  • Гасовод ће заобићи плажу Паша Даре код Варне. Уместо постављања цеви испод плаже, биће направљена четири микро-тунела за постављање четири цевовода 20 метара испод земље

         МИНИСТАР животне средине и водних ресурса Бугарске прихватио је инвестициону понуду за изградњу подморског дела гасовода Јужни ток - саопштио је оператера пројекта South Stream Transport B.V.

         Одобрење министра уследило је након позитивне одлуке Врховног експертског еколошког савета о Извештају о оцени утицаја на животну средину гасовода Јужни ток у Бугарској, донете 24 јануара.

         У том извештају централна тачка је била процена да изградња гасовода неће значајно утицати на животну средину.

         Документ садржи резултате еколошких и социјално-економских истраживања, као и оцену како ће на културно наслеђе земље утицати изградња и експлоатација бугарског подморског дела гасовода Јужни ток.

         Аутори документа су били бугарски и међународни експерти.

         У извештају се описује потенцијални утицај пројекта на животну средину и набраја више од 200 мера заштите које компанија South Stream Transport планира да реализује и тако искључи сваки неповољни утицај на животну средину.

         Посебно је наглашено да ће гасовод заобићи плажу Паша Даре поред Варне. Уместо постављања испод плаже, биће направљена четири микро-тунела за постављање четири цевовода дубоко под земљом.

         Тунели ће се налазити на дубини око 20 метара испод плаже, тако да се на обали неће обављати ни грађевински и земљани радови.

         Коришћење плаже неће бити ни на који начин ограничено.

         Фирма South Stream Transport очекује да ће на време завршити добијање следеће дозволе и тиме благовремено почети изградњу - средином 2014. године.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари