Брисел више не тражи ревизију већ потписаних уговора о Јужном току

ПРАВИЛА О РАДУ ГРУПЕ ЈОШ НИСУ ОДРЕЂЕНА,

КАО НИ РОК У КОЈЕМ БИ ОНА ТРЕБАЛО ДА ЗАВРШИ РАД

Гинтер Етингер

  • Руски министар енергетике Александар Новак и енергетски комесар ЕУ Гинтер Етингер договорили се да оформе радну групу за решавање техничких и правних питања у вези са пројектом Јужни ток
  • Задатак радне групе неће бити ревизија међувладиних споразума о Јужном току, него омогућавање нормалног функционисања гасовода у складу са законима ЕУ, рекао је заменик министра енергетике Русије Анатолиј Јановски

        БРИСЕЛ је устукнуо пред аргументима Москве и „Газпрома“!

        Ревизија међувладиних споразума „Газпрома“ са земљама кроз које пролази Јужни ток, неће бити потребна - рекли су руском пословном листу Вједомости представници руског министарства енергетике и европски комесар за енергетику Гинтер Етингер.

        Комесар ЕУ био је сасвим одређен: Европска комисија је одлучила да се поводом Јужног тока договара са „Газпромом“ без преиспитивања већ потписаних споразума са појединим државама.

        Европска комисија (ЕК) и Русија ће на билатералним основама тражити решење за Јужни ток, додаје лист и подсећа да су на ревизији споразума раније инстистирали управо званичници ЕУ, при чему је Етингер био најгласнији.

        Руски министар енергетике Александар Новак и Етингер договорили су се, иначе, да оформе радну групу за решавање техничких и правних питања у вези са пројектом Јужни ток. Али, задатак радне групе неће бити ревизија међувладиних споразума о Јужном току, него омогућавање нормалног функционисања гасовода у складу са законима ЕУ, рекао је заменик министра енергетике Русије Анатолиј Јановски.

        Правила о раду групе још нису одређена, као ни рок у којем би она требало да заврши рад - рекао је представник европског комесара, али односи Русије и Европске комисије сада имају конструктивни карактер. Представник Газпрома се уздржао од коментара.

        Почетком децембра прошле године ЕК је неочекивано изјавила да међудржавни споразуми о Јужном току нису у складу са европским законодавством и да морају да буду у потпуности ревидирани. Радило се о већ потписаним споразумима са Бугарском, Грчком, Мађарском, Аустријом, Словенијом, Хрватском и Србијом, која није чланица ЕУ, подсећају Вједомости.

        Директор одељења унутрашњег енергетског тржишта ЕК Клаус Дитер Борхардт чак је изјавио - ако Русија одбије да поново размотри те споразуме - да ће земље чланице ЕУ морати да их раскину, а ако то не учине - да ће сама Евопска комисија наћи начин и средства да их на то обавеже.

        Европска комисија је споразуму тада замерала што није узео у обзир захтеве Трећег енергетског пакета (закони обавезни на територији Европске уније), који предвиђају да се приступ гасоводу омогући алтернативним добављачима гаса и забрањује добављачу гаса да контролише гасовод и одређује тарифе.

        Претње европске бирократије нису дале резултата, штавише Бугарска, Мађарска и Словенија су наступиле са јединственим ставом да су споразуми с Русијом у моменту њиховог закључења 2008. и 2009. били у складу са правом ЕУ.

        Пројекат Јужни ток има политичку подршку, речено је у званичном одговору Министарства енергетике Мађарске дневнику Вједомости, добијеном у децембру. Да ли се са те тачке гледишта променила позиција земаља због којих је ЕК забринута, лист није успео да сазна.

        Став Русије је да су ти међудржавни споразуми засновани на нормама међународног права и морају да имају приоритет у односу на законодавство ЕУ.

        Ако ЕУ и Русија на крају ипак не успеју да се договоре, Јужни ток може да понови судбину Северног. За гасовод ОПАЛ у Немачкој, продужетак Северног тока, Газпром већ годину дана покушава да добије дозволу ЕУ да га изведе изван норми Трећег енергетског пакета. Газпром је поднео захтев да задржи 100 одсто капацитета ОПАЛ-а, а да у замену узме на себе обавезу да објављује аукције за слободне капацитете. Захтев није одобрен.

        Како је Вједомостима рекао представник европског комесара, захтев за изузимање из прописа Трећег енергетског пакета за Јужни ток још није поднет.

        Руски експерт Валериј Њестеров оценио је да је ЕУ Јужни ток објективно потребан јер повећава њену енергетску безбедност, а у даљим преговорима Брисел жели да обезбеди ниже цене гаса и доступ новом гасоводу плавог горива из трећих земаља, пре свега из Азербејџана.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари