БРИСЕЛ: Европска комисија нема сазнања да се ради на обнови пројекта Јужни ток

БАЈАТОВИЋ: ПРОЈЕКАТ ТОГ ГАСОВОДА ЈЕ И ТЕ КАКО ЖИВ И АКТУЕЛАН

  • Московски дневни лист Известија данас објавио да су преговори између Гаспрома, руских и бугарских власти о Јужном току обновљени одмах пошто је Москва отказала изградњу Турског тока због погоршања односа с Анакаром пошто су руски војни авион на граници са Сиријом обориле турске снаге

        ЕВРОПСКА комисија нема сазнања да се ради на обнови пројекта гасовода Јужни ток и тај подухват је за Европску унију мртав будући да је Русија званично још 2014. саопштила да је одустала од изградње тог гасовода, речено је данас агенцији Бета у Бриселу.

        „За Европску унију ту нема ништа ново јер је руски председник Владимир Путин у децембру 2014. саопштио да Русија одустаје од тог пројекта и отад се ништа није променило”, објаснила је Ана Каиса Итконен, представница за штампу европског комесара за енергетику Аријаса Кањетеа.

        Она је тиме одговорила на питање Бете да ли може да потврди назнаке званичника бугарске владе да би радови на Јужном току могли бити обновљени кроз неколико недеља и оцену директора Србијагаса Душана Бајатовића да је пројекат изградње гасовода Јужни ток „и те како жив и актуелан”.

        Руски лист Известија данас је пренео да су преговори између Гаспрома, руских и бугарских власти о Јужном току обновљени одмах пошто је Москва отказала изградњу Турског тока због погоршања односа с Анакаром пошто су руски војни авион на граници са Сиријом обориле турске снаге.

        Известија наводи и да је Европска комисија навела да је спремна да размотри пројекат Јужног тока под условима који су сагласни с Трећим енергетским пакетом ЕУ.

        Званична Москва је оповргла те наводе, а портпаролка ЕК Ана Каиса Итконен је казала да је Европска комисија још раније предочила да Јужни ток може бити изграђен само ако се уговори потписани с руском компанијом Газпром преиспитају.

        То значи да уговори о гасоводу буду потпуно сагласни правилима ЕУ, посебно кад је реч о слободној конкуренцији на тендерима и раздвојености компанија за производњу и дистрибуцију гаса.

        Руски председник Владимир Путин је у децембру 2014. рекао да је Европска комисија захтевима да се преиспитају уговори о Јужном току, на које претходно није било примедби, онемогућила Гаспром да оствари тај пројекат и ставио до знања да је могућа изградња Турског тока до граница ЕУ.

        Путин је најавио да ће Москва до краја 2018. обуставити испоруке гаса Европи преко, по уверењу Русије, непоуздане Украјине, и навео Турски ток као алтернативу за доток гаса у Европу.

        Бета

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари