Борисов поводом Јужног тока признао да је Бугарска - вазал Европске комисије

ПОСЛЕ СУСРЕТА СА МЕРКЕЛ, РЕКАО ДА БИ ВОЛЕО ДА РУСИЈА ЈУЖНИ ТОК ДОВЕДЕ САМО ДО ЊЕГОВЕ ОБАЛЕ

Бојко Борисов са Ангелом Меркел

        БУГАРСКИ премијер Бојко Борисов признао је - коначно и без остатка - оно што је и без њега било видљиво са Марса: да је Софија зауставила Јужни ток не захтев Европске комисије.

        Његово признање ипак није без значаја. Зато што је Борисов фактички потврдио да је председник владе Бугарске обичан вазал Европске уније

        После разговора са немачком канцеларком Ангелом Меркел, он је прво изразио задовољство што је Владимир Путин - на својој предновогодишњој конференцији за медије - показао да се у Москви схвата да Бугарска није казала „стоп“ зато што је против Русије, већ зато што је, као лојални члан Европске уније, извршавала све захтеве Европске комсије и захтеве Трећег енергетског пакета ЕУ.

        Борисов је, иначе, са Меркеловом разговарао о градњи на територији своје земље гасног хаба, са рачуницом да ће гас до њега стизати и из Азербејџана и са надом да ће Русија хтети да гради Јужни ток који би стигао само до бугарске обале. Односно: до тог хаба.

        Чак је описао веселу перспективу: „Са руским гасом би се тада могло догађати исто што и са оним из Северног тока-2. Приватне компаније би га куповале и плаћале транзитну таксу за наше гасне магистрале, а Бугарска би од тога била само у добитку“.

        Компанија која је требало да гради Јужни ток - South Stream Transport - већ је раскинула уговорса фирмом са Saipem која је требало да гради први крак тог магистралног гасовода.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари