БОРИСОВ: Бугарска је спремна да изда све дозволе за градњу Јужног тока

БУГАРСКА МИНИСТАРКА ЕНЕРГЕТИКЕ РЕКЛА ДА ПРОЈЕКАТ ТРЕБА ДА БУДЕ УСКЛАЂЕН СА „ЕНЕРГЕТСКИМ ПРАВИЛИМА ЕУ”

Бојко Борисов

         ДОШЛО је до телефонског разговора о судбини Јужног тока између бугарске министарке енергетике Теменужке Петкове и министра енергетика Русије Александра Новака.

         Како је саопштено у Софији, Петкова је руском колеги пренела: да је Јужни ток важан за Бугарску, да Софија жели наставак дијалога о његовој градњи, али да и даље сматра да тај пројекат треба да буде усклађен са „енергетским правилима ЕУ”.

         Петкова је позвала Новака да посети Бугарску „у било које време”. Истовремено му је предочила да Софија није добила званично обавештење да је пројекат Јужни ток суспендован.

         Претходно је бугарски премијер, Бојко Борисов, у Бриселу рекао да је његова земља спремна да „настави рад на пројекту и обезбеди све неопходне дозволе за почетак градње Јужног тока”.

         Према агенцијским вестима, Борисов је такође рекао да у Европском савету постоји „пуно разумевање да Бугарска није кривац и да није дужна да плати казну за обуставу пројекта”.

         Чак је нагласио: „Одговор на моје питање о Јужном току био је јединствен – реализујте међувладине споразуме да бисте избегли судске процесе и могуће казне, као у случају са атомском централом „Белене”. Од овог момента су све друге обавезе – обавезе Европске уније”.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари