БАРОЗО: Јужни ток није приоритет јер не обезбеђује диверсификацију испорука гаса

ОДГОВОРИО НА ПИТАЊЕ - ЗАШТО ЈЕ ЕВРОПСКА КОМИСИЈА ПОСЛЕ ДОГАЂАЈА У УКРАЈИНИ ТРАЖИЛА ОБУСТАВЉАЊЕ ПРОЈЕКТА 

Жозе Мануел Барозо

        ПРОЈЕКАТ гасовода Јужни ток није приоритетан јер он не обезбеђује диверсификацију снабдевања гасом Европе, рекао је председник Европске комисије (ЕК) Жозе Мануел Барозо.

        Он је у данас објављеном интервјују азербејџанској новинској агенцији АПА нагласио да Европска комисија није против пројекта Јужни ток, и да је то више пута истакнуто.

        Међутим, тај пројекат није приоритетан јер не обезбеђује диверсификацију снабдевања гасом Европе, казао је Барозо коментаришући питање о томе што је после догађаја у Украјини ЕК тражила обустављање пројекта.

        Он је истакао да Јужни ток у Европској унији, као и сваки други енергетски пројекат, у потпуности мора да испуни захтеве Европе за енергијом, конкуренцијом и другим правилима.

        То се такође наглашава у недавно усвојеној Европској стратегији енергетске безбедности. Стратегиа захтева да пројекат Јужни ток буде у потпуности у складу са законодавством ЕУ, казао је Барозо.

        Он је подсетио да је ЕК довела у питање усклађеност неких аспеката пројекта Јужни ток, као и међувладиних споразума између Русије и земаља ЕУ са законодавством ЕУ, о чему је комисија обавестила заинтересоване земље чланице.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари