БАЈАТОВИЋ: Јужни ток кроз Србију потпуно ће финансирати или Гаспром или руске банке

КОНАЧНИ ТЕХНИЧКИ ПРОЈЕКАТ ТРЕБА ДА БУДЕ ГОТОВ ДО 30 ЈУНА

  • Очекујемо да у понедељак дође финансијски тим Гаспрома и банака које ће пратити Јужни ток, пре свега Сбербанке и Гаспром банке, и тада ћемо почети разговоре о новом финансирању Јужног тока - саопштио у Амстердаму генерални директор Србијагаса
  • Бајатовић је нагласио да је већ обезбеђен новац за откуп парцела, односно делимичну експропријацију, јер ће се, како је прецизирао, само мали део парцела трајно откупљивати
  • У овом тренутку теку припреме за иградњу на бугарском и српском делу Јужног тока. На бугарском ће радови почети у најскорије време, а на српском делу гасовода у новембру-децембру, саопштио је председник управе Гаспрома Алексеј Милер

         ГЕНЕРАЛНИ директор Србијагаса Душан Бајатовић изјавио је данас Тањугу у Амстердаму да ће изградњу гасовода Јужни ток кроз Србију у потпуности финансирати руске банке или Гаспром. 

         Бајатовић, који је на Европској бизнис конференцији у Амстердаму данас по четврти пут реизабран за члана председништва те организације, рекао је да је идејни пројекат завршен, а у овом моменту се ради на завршетку коначног техничког пројекта који би требало да буде готов до 30 јуна.

         „Очекујемо да у понедељак дође финансијски тим Гаспрома и банака које ће пратити Јужни ток, пре свега Сбербанке и Гаспром банке, и тада ћемо почети разговоре о новом финансирању Јужног тока, који би требало да повећа учешће руског капитала у финансирању овог пројекта и да практично сведе све ствари“, објаснио је Бајатовић.

         Он је додао да ће „без обзира на то да ли се ради о кредитима или позајмицама Гаспрома према Србијагасу, углавном Јужни ток што се тиче српског дела бити у потпуности финансиран од стране руских банака или Гаспрома уз најповољније финансијске услове на тржишту“.

         Бајатовић је казао да се почетак радова очекује крајем новембра, односно почетком децембра месеца, а до тада ће почети откуп парцела, односно делимична експропријација, јер ће се, како је прецизирао, само мали део парцела трајно откупљивати. 

         Према његовим речима, новац за то је већ обезбеђен и ових дана дана би требало да почне реализација конкурса за средства којима би требало да буду исплаћене одштете.

         Бајатовић је истакао да су „сви остали припремни радови 80 до 90 одсто комплетирани, а након тога чека се потврда ревизије да је пројекат технички урађен, што значи да у септембру можемо очекивати и тендере за извођаче радова“.

         „Ја очекујем да ћемо до краја јуна имати тендере за добављаче цеви и за добављаче компресорских станица и тада би се стекли сви услови, уз издавање потребне грађевинске дозволе, да пројекат Јужни ток почне у пуном смислу, дакле постављање цеви и изградња компрескорских станица у Србији“, закључио је Бајатовић. 

         Председник управе Гаспрома Алексеј Милер рекао је да припреме за изградњу Јужног тока иду „строго по плану“ и подсетио да је планирано да у децембру 2015. прве количине гаса крену овим гасоводом из Русије ка ЕУ.

         „У овом тренутку теку припреме за иградњу на бугарском и српском делу Јужног тока - у бугарском ће радови почети у најскорије време, а на српском делу гасовода у новембру-децембру“, рекао је Милер.

         Он је додао да и припреме за тендере иду по плану и да ће они бити спроведени у септембру ове године.

         Милер је навео и да су количине гаса за Јужни ток већ утврђене уговорима и да Гаспром „добро зна које године ће коју количину гаса испоручити“ преко тог гасовода.

         Шеф Гаспрома је такође напоменуо да је уобичајена пракса да се компаније које се баве реализацијом гасовода региструју у Швајцарској и навео као пример гасовод Северни ток чија су прва два крака такође реализована преко фирме регистроване у Швајцарској.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари