БАЧЕВИЋ: Закон о Јужном току до краја јануара

МАГИСТРАЛНИ ГАСОВОД БИЋЕ ПРОГЛАШЕН ЗА ПРОЈЕКАТ ОД НАЦИОНАЛНОГ ЗНАЧАЈ

  • Цена руског гаса за Србију је између 20 и 30 долара нижа него за друге државе Европе. Једино Румунија има ниже цене гаса од Србије, али та земља из сопствене производње задовољава 60 одсто потреба и нема велике потребе за увозом - објаснио је министар Милан Бачевић

        ПОСЕБАН закон о Јужном току, којим ће тај гасовод бити проглашен за пројекат од националног значаја, биће усвојен до краја јануара, изјавио је данас Танјугу министар рударства Милан Бачевић и нагласио да је Србија спремна за почетак изградње тог значајног енергетског пројекта.

       После усвајања, на првој следећој седници Владе, предлог тог закона биће прослеђен Скупштини Србије, где ће, због његовог значаја, бити усвојен по хитном поступку, до краја јануара, рекао је министар.

       Он је подсетио да је то министарство у најбржем могућем року, за непуних 100 дана, завршило израду просторног плана посебне намене за Јужни ток, који је усвојила Влада Србије.

       Бачевић је нагласио да ће закон олакшати изградњу тог магистралног гасовода кроз Србију, као и издавање грађевинских дозвола, експропријацију земљишта на траси гасовода и друге послове.

       Цена руског гаса за Србију је између 20 и 30 долара нижа него за друге државе Европе, изјавио је Бачевић.

       Једино Румунија има ниже цене гаса од Србије, али та земља из сопствене производње задовољава 60 одсто потреба и нема велике потребе за увозом, за разлику од Србије која има само 15 одсто потребних количина и мора да увози гас, додао је министар.

       „У оквиру укупне увозне цене гаса из Русије, Србија плаћа трошкове пролаза гаса кроз Мађарску, између 25 и 40 долара на 1.000 кубика. То подиже цену, а не да нам Руси продају скуп гас”, рекао је министар Бачевић.

       Он је изразио очекивање да ће Србија после изградње Јужног тока имати могућност да још повољније купује гас из Русије.

       „Гас ће сигурно бити јефтинији, него што је сада, а тај енергент је у овом тренутку у Србији најјефтинији, ако изузмемо Румунију и Енглеску, која се снабдева из Северног мора,” додао је Бачевић.

       Он је напоменуо да не треба заборавити да је НИС највећи инвеститор и пунилац српског буџета и да смо задовољни како они раде, истакавши да је НИС само у панчевачку рафинерију уложио 550 милиона евра, а у наредне три године ће у Сбији инвестирати додатних 1,5 милијарде евра.

       „То су огромне инвестиције и треба претворити све те инвестиције у пуњење буџета Србије и у запошљавање српских радника. Не можемо ми само да остварујемо бенефите, а да немамо никакве трошкове”, казао је Бачевић.

       Међудржавни споразум са Русијом ће омогућити и почетак изградње гасовода Јужни ток, који представља најлепшу слику добре воље и добрих односа Србије и Русије, рекао је Бачевић, подсетивши да ће Србија од транзитних такси од гасовода имати приходе између 500 и 600 милиона евра годишње.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари