БАЧЕВИЋ: Градња Јужног тока у Србији стартује - 20. децембра

ПРОЈЕКТОВАНА ЦЕНА ДВЕ МИЛИЈАРДЕ ЕВРА,

А СРБИЈА ТРЕБА ДА ОБЕЗБЕДИ - ОКО 900 МИЛИОНА ДОЛАРА

Милан Бачевић

  • Јужни ток, само по основу транзитних такси, Србији годишње треба да доноси 500-600 милиона евра
  • Пројекат канала Дунав-Морава-Вардар - за чију градњу су заинтересоване Македонија, Грчка, Русија, Немачка и Кина - обухвата подручје Тисе, Тамиша, Саве, Дунава и Мораве, односно површину око 10.000 квадратних километара, а верује да би одмах могао да запосли око 200.000 људи

        ИЗГРАДЊА гасовода Јужни ток у Србији требало би да почне 20. децембра изјавио је данас Милан Бачевић, министар природних ресурса, рударства и просторног планирања Србије.

       Пројектована цена Јужног тока кроз Србију је две милијарде евра, од чега Србија треба да обезбеди - рекао је министар - око 900 милиона долара.

       У интервјуу за магазин НИН који је изашао данас, Бачевић је још казао да је за изградњу надлежно предузеће Србијагас, односно његова фирма Саут стрим, са седиштем у Швајцарској.

       Бачевић је казао да држава тек треба да обезбеди банкарске гаранције и спремна је да то уради. „Још није прецизирано учешће Србије у 2013. години, али се оперише са износом од 75 или 150 милиона евра. То би били трошкови у првој години изградње” истакао је Бачевић.

       Пројекат Јужни ток неће бити угрожен због евентуалних проблема у пословању Србијагаса, јер ће у том случају Влада Србије преузети те обавезе на себе, изјавио је министар.

       Бачевић је подсетио да би Јужни ток, само по основу транзитних такси, годишње требало да доноси Србији од 500 до 600 милиона евра.

       Министарство природних ресурса, рударства и просторног планирања Србије - најавио је Бачевић - до половине 2013. направиће просторни план за пројекат канала Дунав-Морава-Вардар.

       По речима министра, за тај пројекат су заинтересоване Македонија, Грчка, Русија и Немачка.

       „Већ неколико месеци преговорамо са инвеститорима о томе и разговори су најдаље одмакли с Кином која је Влади Србије послала писмо о намерама”, казао је Бачевић.

       Додао је да ће тим поводом делегација Србије ускоро посетити Кину, као гост њене владе.

       Бачевић је изнео да би пројекат обухватио подручје Тисе, Тамиша, Саве, Дунава и Мораве, односно површину око 10.000 квадратних километара, а верује да би одмах могао да запосли око 200.000 људи.

       По речима Бачевића, тај пројекат ће се вероватно извести концесијом.

       Вредност радова је процењена на 15 до 17 милијарди долара, од чега за део кроз Србију пет до седам милијарди, а изградња би трајала седам-осам година. 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари