АНТИЋ: Вучић разговарао са Орбаном, надамо се да са Јужним током није све готово

МИНИСТАР РУДАРСТВА И ЕНЕРГЕТИКЕ НАЈАВИО ДА ЋЕ УСЛЕДИТИ „РЕГИОНАЛНО УСАГЛАШАВАЊЕ СТАВОВА”

Александар Антић

         МИНИСТАР рударства и енергетике Александар Антић изјавио је да је премијер Александар Вучић данас разговарао са председником владе Мађарске Виктором Орбаном у вези судбином Јужног тока.

         „Пратимо и анализирамо ситуацију и очекујемо да ћемо за викенд, када се премијер врати са седнице Савета безбедности, имати консултације, те да ћемо разјаснити нашу позицију наредних дана. Премијер се у току дана чуо са Орбаном и претпостављам да ће усаглашавање ставова бити регионално”, изјавио је Антић гостујући на РТС-у.

         Он је рекао да ”нико ту одлуку не доживљава као нешто коначно”, већ као нешто о чему још има простора да се разговара.

         „Влада има спремне планове и обезбеђене количине гаса и нема разлога за бригу да ли ће Србија имати гас, и то је оно што је најважније”, рекао је министар и навео да још није стигао званични допис или било каква потврда од Гаспрома да се од одустаје од пројекта Јужни ток.

         Међутим, казао је он, штета за Србију је велика и то са становишта значаја саме инвестиције.

         „Све штете које су везане за досадашње инвестиције у пројекат су маргиналне у односу на могућност губитка инвцестиције од 2,1 милијарде евра, на то да наше фирме треба да изведу грађевинске радове у износу од 500 милиона евра”, истакао је Антић.

         На питање да ли ће Србија имати право да ревидира енергетски споразум са Русијом, Антић је рекао да ”не жели да буде толико негативан и да иде толико далеко”.

         Он је подсетио да је енергетски споразум, потписан са Русијом у јануару 2008. године, садржао три пројекта - за изградњу Јужног тока, за изградњу подземног складишта гаса Банатски двор и трећи о приватизацији НИС-а, и да „реализација једног тих пројеката не зависи од реализације других”.

         Према његовим речима, за Србију је најважније питање како да дугорочно обезбеди гасну стабилност.

         „Јужни ток нам је био приоритет али није био искључива опција. Ми смо све ово време радили на пројектима гасних интерконекција са суседима, од којих је најважнија интерконекција са Бугарском и тај пројекат гасовода Ниш - Димитровград”, рекао је Антић и додао да постоји и опција снабдевања гасом из Мађарске и Западне Европе.

         „Грађани не треба да буду забринути. Тразимо решење и апсолутно сам уверен да ћемо у наредним данима дефинисати најбољи пут за Србију”, закључио је Антић.

         (Танјуг)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари