Ако се Брисел буде противио - Јужни ток може и преко земаља које нису у ЕУ

ПРЕДСЕДНИК РФ ОЦЕНИО ДА БРИСЕЛ РУСИЈИ ПОВОДОМ ТОГ ГАСОВОДА СТАЛНО УБАЦУЈЕ КЛИПОВЕ У ТОЧКОВЕ

  • Уколико и даље будемо имали неких проблема око Јужног тока, размотрићемо и друге варијанте - преко земаља које не улазе у ЕУ. Просто, ЕУ ће добити још једну транзитну земљу - рекао је Владимир Путин у Санкт Петербургу

        РУСИЈА намерава да реализује пројекте гасовода Северни ток и Јужни ток, али ако се Европска унија буде противила реализацији Јужног тока, можемо размотрити друге варијанте постављања гасовода - преко земаља које нису у Унији, изјавио је данас руски председник Владимир Путин а преносе руске агенције.

        „Уколико и даље будемо имали неких проблема око Јужног тока - а Брисел нам стално убацује клипове у точкове у том пројекту, размотрићемо и друге варијанте преко земаља које не улазе у ЕУ. Просто, ЕУ ће добити још једну транзитну земљу“, рекао је председник Русије на састанку са челницима водећих информативних агенција, преноси Итар-Тас с.

        „Не разумем зашто то раде, ти у Бриселу“, рекао је Путин и додао да Русија намерава „ако је не буду ометали да реализује и Јужни и Северни ток“.

        РИА Новости је пренела Путинову изјаву са сусрета са челницима водећих енергетских компанија у оквиру Економског форума у Санкт Петербургу да Европска комисија треба да заузме активну позицију око изградње Јужног тока ради заштите европских потрошача и да ситуација у Украјини потврђује актуелност иницијатива о директним маршрутама извоза енергената у Европу.

        „Ситуација у Украјини још једном потврђује актуелност наших иницијатива о директним маршрутама извоза енергената у Европу, између осталог гасоводом Јужни ток који градимо. Претпостављамо да активну позицију у том питању треба да заузме ЕК, јер је међу њеним главним задацима заштита интереса европских потрошача“, казао је председник Русије.

        Путин је, наводи РИА Новости, рекао да власти ЕУ не дозвољавају Русији да у потпуности користе капацитете гасовода „Опал“ који спаја Северни ток са постојећим мрежама за транспорт гаса.

        Према његовим речима врло је тешко радити у таквим условима.

        „Међутим, наставићемо са напорима, наставићемо да се договарамо са нашим партнерима“, рекао је Путин.

        Одговарајући на питање представника италијанске агенције, руски председник је рекао да ће Русија наставити да подржава све елементе сарадње са Италијом, укључујући и енергетику.

        Путин је подсетио да Италија, уз Немачку и Француску учествује у пројектима Јужни и Северни ток.

        „Наравно, ми ћемо све то спроводити“, казао је председник Русије.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари