А. МЕДВЕДЕВ: Могуће решење за Јужни ток је и потписивање споразума Русије и ЕУ

РУСКИ ГАСОВОД У СРБИЈИ ТЕМА БРОЈА ЧАСОПИСА „ГАЗПРОМ“

Александар Медведев

  • Заменик председника УО „Газпрома“ Александар Медведев: Постоје и друге алтернативне варијанте реализације транспортних пројеката, које осигуравају предвидљивост регулационог режима и услова функционисања транспортног система, а које су у оквирима актуелног правног поља. Настављамо да разрађујемо све варијанте јер је прогрес могућ у свим правцима
  • Ми полазимо од тога - нагласио је Медведев - да примена Трећег енергетског пакета ЕУ према инфрастурктурним пројектима који се реализују на територији ЕУ уз учешће руских инвеститора треба да узима у обзир обавезе Русије, ЕУ и њених држава у складу са међународним правом, и да не сме да се ствара правна колизија везана за пролажење инфраструктурних објеката преко територија са различитим правним режимима
  • Дужина цеви на српској деоници Јужног тока износиће 655 км, укључујући 74 км лупинга и 158,6 км кракова гасовода. Предвиђа се изградња двеју компресорских станица укупног капацитета 225 МВт

        ЦЕНТРАЛНА тема најновијег броја часописа „Газпром“, корпоративног гласила руског енергетског гиганта, посвећена је изградњи гасовода Јужни ток.

        Посебну пажњу привлачи велика репортажа са отварања радова у Србији, 24. новембра, када је заварена прва цев трансевропског гасовода, у Шајкашу код Новог Сада.

        Без обзира на бројне противнике Јужног тока и мишљења европских скептика, који су сумњали у успех пројекта изградње новог гасовода из Русије у земље Јужне и Централне Европе, радови се одвијају високим темпом. Пуштање гасовода у рад и почетак испорука руског гаса планирају се за децембар 2015,  док ће  2018. Јужни ток почети да ради пуним капацитетом, са протоком од 63 милијарди м3 гаса годишње.

        Дужина цеви на српској деоници Јужног тока износиће 655 км, укључујући 74 км лупинга и 158,6 км кракова гасовода. Предвиђа се изградња двеју компресорских станица укупног капацитета 225 МВт.

        Главна цев ће пролазити од границе са Бугарском ка централном делу Србије и даље, ка граници са Мађарском на северу земље. Од главне магистрале ће се одвајати два крака, дужине 52,8 км до Хрватске, и 105,8 км до Републике Српске.

        У децембру прошле године у оквирима главне компресорске станице „Руска“ (на обали Црног мора у Краснодарском крају, близу града Анапа), заварен је први спој подводног дела гасовода. Почетком ове године, донет је програм координисаних активности, у ком су одређене главне фазе и рокови изградње подводног и копненог дела Јужног тока. Потписани су планови радова на изградњи гасовода у Бугарској, Србији, Мађарској, Словенији и Хрватској, као и „мапа пута“ реализације енергетских пројеката у Републици Српској, у оквирима Јужни тока.

        Осим тога, ове године у Амстердаму отворен је главни офис компаније South Stream Transport B.V.

        На питања часописа одговорио је и заменик председника Управног одбора ОАД „Газпром“, генерални директор ДОО „Газпром експорт“ Александар Медведев, објашњавајући зашто је ове године „Газпром“ знатно повећао извоз гаса.

        - Док је извоз гаса из Русије у порасту, испоруке у Европу из других земаља су у опадању. Делимично због тога што је гас био преусмераван на друга тржишта, делимично због тога, што смо ми изабрали исправан модел трговине. Више пута смо се суочавали са тим да су клијенти у току године мењали пакет набавке, узимајући више гаса из овог или оног извора - објашњава Медведев.

        Колики је обим гаса који се планира за извоз у овој годињи и колика ће од тога бити добит?

        - Година још није завршена, очекује нас хладно јесење-зимско доба и почетак „гасне године“. Хајде да будемо опрезни оптимисти. Имамо добре шансе да премашимо бројку од 160 милијарди м3. Што се тиче добити, много тога ће да зависи од цене нафте, као и од пристизања ретроактивних исплата. Ипак сматрамо да ће се у поређењу са прошлом годином - а тада је била 55,9 милијарди долара - наша добит знатно повећати.

Шајкаш

        Да ли ће Азербејџан постати крупни играч на европском тржишту гаса? Како процењујете персективе азербејџанског гаса на тржиштима Италије и Грчке?

        - Да би се постало крупан играч на европском тржишту гаса, треба испоручивати велике количине гаса. Колико је нама познато, преко пројекта „Шах-Дениз-2“, у Турску и даље у Италију, испоручиваће се 16 милијарди кубних метара гаса годишње. Да ли је то много, или мало за европски регион, чија је потрошња само прошле године износила 547 милијарди кубних метара и има и даљу тенденцију раста? Процените сами. 

        Да ли постоји шанса да се пројекат Јужног тока изузме из оквира Трећег енергетског пакета ЕУ?

        - Ми полазимо од тога да примена Трећег енергетског пакета према инфрастурктурним пројектима који се реализују на територији ЕУ уз учешће руских инвеститора, као прво, треба да узима у обзир обавезе Русије, ЕУ и њених држава у складу са међународним правом, и да, као друго, не сме да се ствара правна колизија везана за пролажење инфраструктурних објеката кроз територије са различитим правним режимима.

        - Једно од могућих решења настале ситуације може да буде потписивање међународног споразума између Русије и ЕУ о прекограничној енергетској инфраструктури. Постоје и друге алтернативне варијанте реализације транспортних пројеката, које осигуравају предвидљивост регулационог режима и услова функционисања транспортног система, а које су у оквирима актуелног правног поља. Ми настављамо да разрађујемо све варијанте, јер је прогрес могућ у свим правцима - каже заменик председника УО „Газпрома“ Александар Медведев.

Регионална рукометна  лига „Јужни ток“
 

        - РУКОМЕТ је веома популаран у свим земљама учесницима наше лиге. На последњем шампионату Европе Србија, Хрватска и Македонија заузеле су друго, треће и пето место, а клубови ових земаља играју у SEHA League, која сада носи назив „Лига Јужни ток“, односно SEHA - GAZPROM South Stream League - истакао је у интервјуу часопису „Газпром“ председник рукометне лиге „Јужни ток“ Михајло Михајловски.

        Учесници „Јужног тока“ су најбољи клубови у својим земљама?

        - Да, у нашој лиги је десет клубова из седам земаља. У „Јужном току“ играју два клуба из Србије (Партизан из Београда и Војводина из Новог Сада), два из Македоније (Vardar Pro и Metalurg из Скопља), и два из Хрватске (престонички CO Zagreb и Nexe из Осијека). У нашој лиги је по један клуб из Белорусије (Meshkov Brest, Брест), Црне Горе (Lovćen, Цетиње), Босне и Херцеговине (Borac m:tel, Бања Лука), Словачке (Tatran Presov, Прешов). Многи би желели да постану учесници овог купа, али треба да будемо опрезни. Постоје одређене обавезе, захтеви, који треба да поштује сваки клуб лиге - каже Михајловски.

        Преговори у вези формирања лиге SEHA (South East Handball Association) почели су 2010. Нови партнер SEHA лиге, „Газпром“, 2013. је постао главни спонзор турнира.

        На место председника нове рукометне лиге SEHA - GAZPROM South Stream League изабран је председник Рукометног савеза Македоније Михајло Михајловски.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари