Градња Јужног тока у Србији почиње у октобру иако је у Бугарској суспендована

ИЗЈАВА ЗАМЕНИКА ДИРЕКТОРА ЗА ПРОЈЕКТЕ У ГАСПРОМУ

АЛЕКСАНДРА СИРОМЈАТИНА У БУДИМПЕШТИ

  • Заменик министра енергетике Русије Анатолиј ЈАНОВСКИ: Гас није део контрасанкција. Европска комисија, са којом су почели па прекинути преговори о усклађивању пројекта са европским правилима, није учесница у том пројекту Јужни ток и не финансира га, али се мора наћи договорно решење

        ПУНА градња Јужног тока у Србији почеће у октобру, најавио је данас заменик директора за пројекте у Гаспрому Александар Сиромјатин.

        Он је истакао ће се радови на Јужном току у Србији одвијати без обзира на ситуацију у Бугарској, у којој су радови на Јужном току тренутно суспендовани док се пројекат не усагласи са правилима ЕУ.

        Сиромјатин је на конференцији о могућности коришћења природног гаса у Дунавском региону у Будимпешти, најавио да ће до краја септембра у Србији бити завршена и издата грађевинска дозвола за трасу тог гасовода кроз нашу земљу.

        Русија не планира прекид или смањење испорука гаса централној и западној Европи, као меру контрасанкција Европској унији, изјавио је данас заменик министра енергетике Русије Анатолиј Јановски.

        „Колико знам, не анализирамо такве контрасанкције које никоме не би одговарале“, рекао је Јановски новинарима на конференцији у Будимпешти.

        Санкције које је ЕУ увела Русији више штете ЕУ него економији Русије, додао је Јановски.

        Одговарајући на новинарска питања о Јужном току, Јановски је рекао да је Русија спремна за дијалог са ЕУ, како би нашли решење за наставак реализације тог пројекта.

        Он је напоменуо да Европска комисија, са којом су почели па прекинути преговори о усаглашавању пројекта Јужни ток са европским правилима, није учесница у том пројекту и не финансира га, али да се и поред тога, како је рекао, мора наћи решење да би се Јужни ток реализовао.

        Заменик руског министра енергетике је напоменуо да је планирано да прве количине гаса Јужним током, од око 15 милијарди кубика, дођу до Бугарске до краја 2015. године, а да пун капацитет гасовод постигне до краја 2018. године.

        Тањуг

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари