ГАСПРОМ: Рано је за нагађања о било каквим трасама Јужног тока мимо Србије

ПРВА РЕАКЦИЈА НА МОГУЋНОСТ ДА ГАСОВОД ИДЕ ПРЕКО ТУРСКЕ И ГРЧКЕ, ДО ИТАЛИЈЕ - АКО БУГАРСКА НАСТАВИ ДА ОМЕТА ГРАДЊУ

  • Траса Јужног тока одабрана је након неколико година детаљног геолошког, геофизичког и економског истраживања. Одабрана траса показала се као најодрживија по комерцијалним, еколошким, социо-економским и техничким критеријумима, рекли су Тањугу у Гаспрому

         ПРИПРЕМЕ за градњу српске деонице гасовода Јужни ток теку по плану и рано је да се спекулише о било каквим новим потенцијалним трасама, речено је данас Тањугу у Гаспрому.

         „Рано је да се спекулише о потенцијалним новим трасама Јужног тока, јер су разговори о регулаторним питањима везаним за тај пројекат на разним локалним и европским нивоима још у току”, кажу у Гаспрому, одговарајући на питање да ли постоји могућност да Јужни ток заобиђе Србију.

         Компанија Јужни ток д.о.о, како истичу, надгледа градњу српског дела гасовода и припреме за градњу теку према плану.

         „Траса Јужног тока одабрана је након неколико година детаљног геолошког, геофизичког и економског истраживања. Одабрана траса показала се као најодрживија по комерцијалним, еколошким, социо-економским и техничким критеријумима”, кажу у Гаспрому.

         Поједини српски медији, позивајући се на руски портал „Взгљад” (Поглед), пренели су да би гасовод Јужни ток, уместо кроз Бугарску и Србију, могао да иде преко Турске и Грчке, до Италије и Аустрије, ако Бугарска настави да омета изградњу тог гасовода.

         На питање - да ли обустава радова на Јужном току кроз Бугарску може утицати на кашњење радова у Србији - у руској компанији наводе да је „рано да се говори о могућим значајним одлагањима градње тако великог и комплексног пројекта”, и понављају да се припреме за градњу српске деонице гасовода иду према плану.

         Бугарско Министарство за економију и енергетику у понедељак је одлучило да сви радови на пројекту гасовода Јужни ток буду обустављени, све док пројекат не буде у потпуности усаглашен са европским прописима.

         (Танјуг)

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари