У Виминацијуму откопани остаци зграде команде римске легије

А ЛЕГИЈЕ СУ ИМАЛЕ ПО ДЕВЕТ КОХОРТИ СА ПО 480 ВОЈНИКА И ЈЕДНУ ОД 800

* Објекат је димензија од најмање 70 х 50 метара (укупне површине преко 3.500 квадратних метара). До сада је истражено око 800 квадратних метара

* У објекту су биле канцеларије официра, оружарнице, светилиште, простор у коме се чувала легијска благајна, као и просторија у којој су чуване заставе и инсигније – симболи легије. Унутар зграде откривено је више од 40 просторија

____________________________________________________________________

       У ВИМИНАЦИЈУМУ су у току радови на истражвању зграде команде (Принципијум) римске Клаудијеве легије која је била стационирана у том античком граду, саопштио је истраживачки тим који предводи директор Археолошког института доктор Мишко Кораћ.

       Према иницијалним ископавањима и резултатима геофизичких снимања, објекат је димензија од најмање 70 х 50 метара (укупне површине преко 3.500 квадратних метара). До сада је истражено око 800 квадратних метара.

       У објекту су биле канцеларије официра, оружарнице, светилиште, простор у коме се чувала легијска благајна, као и просторија у којој су чуване заставе и инсигније – симболи легије. Унутар зграде откривено је више од 40 просторија.

       У једној од просторија, након уклањања кровног шута, пронађено је више комада оружја и оштећене војне опреме.

       У истој просторији пронађена је остава са 120 комада сребрног новца (денари и антонинијани) међу којима доминирају примерци војних царева 3. века, пре свега Галијена, Клаудија Другог и Аурелијана.

       Могуће је да је на том месту била канцеларија једног изузетно важног службеника високог ранга познатог по спису Нотициа Дигнутатум са краја 4. века под именом „Comes sacrarum largitionum“.

       Легионари су бли изузетно добро плаћена категорија становништва. Примали су плату (stipendiarium) три пута годишње: 1. јануара. 1. маја и 1. септембра. Плата се обрачунавала у сестерцијима а најчешће примана у сребрним денарима.

       Плате су у време Цезара и Аугустуса биле 900 сестерција годишње (за један сестерциј могла су да се купе три магарца), у време Домицијана 1.200 сестерција, у време Септимиуса Северуса 2.400 сестерција а у време Максимуса Траскса (235. година) 7.200 сестерција.

       Служили су војску од 16, 20 или 25 година у зависности од тога под којим су императором обављали професионалну војну службу.

       После одслуженог професионалног војног рока добијали су тзв ветеранску апанажу 20.000 сестерција односно 5.000 денара као и већи пољопривредни посед, по правилу у пограничним провинцијама како би се на тај начин имала и контрола над граничним провинцијама.

       Из Принципија је легат (командант легије) управљао акцијама римских пешадијских и коњичких јединица. Римска легија је имала око 5.500 легионара. Била је подељена на 10 кохорти, свака кохорта имала је по 480 легионара а десета кохорта је била бројнија и имала је 800 легионара.

       (Бета)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари