Рецепт израелских професора: Четири дана на послу, па 10 – код куће

ТВРДЕ ДА КОРОНА ВИРУС ИМА СЛАБУ ТАЧКУ – ТРИ ДАНА ЛАТЕНЦИЈЕ

       СТРУЧЊАЦИ из Израела су предложили, а Аустрија се припрема да примени њихов предлог како да се експлоатацијом једне слабости новог корона вируса постигне покретање привредних и других активности, а да не дође до скока броја заражених вирусом.

        Та слабост корона вируса је његов "период латенције": око три дана од тренутка када се неко зарази њиме, до тренутка када почне да га преноси другима, пренео је данас грчки сајт вести HuffPost.gr.

        Тај период је "Ахилова пета" вируса коју "треба искористити да се уз очување сигурности запослених оживи привреда.

        Аутори тог предлога су Еран Јашив, професор економије на Универзитету Тел Авива и у Лондонској школи економије, и Ури Алон и Рон Мило, са израелског Научног института „Вајцман“.

        Они због уочене слабости вируса при преношењу сматрају да рад треба организовати у двонедељним циклусима што су назвали "Систем 10-4", о чему су у понедељак објавили чланак у "Њујорк тајмсу".

        Професори предлажу да "четири дана запослени наравно са заштитним маскама и на безбедном растојању једни од других, раде као и обично, а да наредних десет дана, током времена када је могуће да пренесу вирус ако су се заразили, буду у карантину код куће".

        Ђаци би тако могли да похађају наставу у школама по четири узастопна дана сваке две недеље, у две групе које би се смењивале, а осталих дана би од куће пратили наставу на даљину.

        Деца би ишла у школу истих дана када и њихови родитељи на посао, а потом би десет дана проводили заједно код куће.     


 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари