Италијански професор Паоло Кјеза: Ђеновљани су открили Америку 150 година пре Колумба

ПОМИЊАЊЕ НОВЕ ЗЕМЉЕ ОТКРИО У СПИСИМА МОНАХА ИЗ МИЛАНА ГАЛВАНА ФЛАМЕ

Ђенова - Колумбов град

* Флама је био близак породици која је владала Миланом, а у своје дело Cronica Universalis унео је да од морнара у Ђенови чуо за „земљу на крајњем северозападу“ коју су они називали Маркалада

________________________________________________________

       ИТАЛИЈАНСКИ професор средњовековне латинске књижевности Паоло Кјеза открио је да су морнари из Ђенове знали за Америку 150 година пре него што је „открио“ Кристофор Колумбо.

       Своје откриће и аргументацију Кјеза је објавио у часопису „Terrae Incognitae“.

       Кјеза наводи да се Америка под именом Маркалада помиње у списима миланског монаха Галванеуса (Галвана) Фламе за 1345. године.

Паоло Кјеза

       Колумбо се искрцао на обалама данашњег Сан Салвадора, а Ђеновљани вероватно на лаврадоеу или Њу Фаундленду.

       Кјеза је поводом свог открића прецизирао:

       „Имамо посла са првим помињањем америчког континента. Галванеус је био доминикански монах који је живео у Милану и био повезан са породицом која је владала градом. Написао је неколико књижевних дела на латинском, углавном на историјске теме. Америку помиње у свом спису Cronica Universalis које је остало недовршено. У њему наводи да је од морнара у Ђенови слушао о  `земљама на крајњем северозападу погодним за комерцијално коришћење`. Притом је доста детаљно описао Гренланд“.

Из Фламиног дела

       Кјеза сматра да кратографи тада нису имали довољно података да „Маркаладу“ идентификују као нову земљу, односно - континент.

       У Сједињеним Дрвавама последњих година је срушено више од 30 споменика Колумбу.

       Из сасвим других разлога.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари