Да ли је верски комплекс у Турској Гебекли Тепе доказ да су богови некада заиста помагали људима?

БАР 4 ПУТА ЈЕ СТАРИЈИ ОД ЕГИПАТСКИХ ПИРАМИДА, А ЊЕГОВИ ГРАДИТЕЉИ СУ БИЛИ - АРХИТЕКТЕ

* Директор археолошкиј ископавања професор Ави ГОФЕР: „Гебекли Тепе је археолошко чудо. То је комплекс огромних округлих камених грађевина из неолита пречника до 20 метара. Монументални стубови високи су до пет и по метара. Ако средишње тачке три највећа круга повежете један с другим, добићете равнострани троугао“

* Тим научника са Универзитета у Единбургу пронашао је плочу на којој су приказани лешинар и шкорпион поред обезглављеног људског тела. Компјутерске анализе су показале да је то фрагмент звезданог неба – да су сазвежђа обележена животињским симболима. То јест, комплекс је такође био опсерваторија

* Храм током прве две хиљаде година свог постојања никада није уништен. А око осмог миленијума пре нове ере је био – закопан. Зато је добро сачуван. Али, због чега је закопан – то је још велика мистерија. Тренутно је истражено само пет одсто огромног ритуалног комплекса у Гебекли Тепеу

______________________________________________________________________

        ЈЕСТЕ ли чули за Гебекли Тепе? Е, та тачка на глобусу – која се налази на југоистоку данашње Турске, а на северу некадашње Месопотамије – по свему судећи ће много шта `истумбати` у светској историји.

        Не само у оном њеном делу које се назива новим каменим добом, него и у представама о настанку људске цивилизације и „мешању богова у земаљске ствари“.

        Израелски археолози открили су једну од главних тајни Гебекли Тепе - тог најстаријег храмовног комплекса на Земљи – која доказује да је изграђен пре 12 хиљада година. Са коришћењем више него напредних технологија које су биле далеко испред тог времена.

        Досад се и у науци сматрало да су људи у та времена користили само једноставне алате од кремена, да су живели по пећинама и ловили мамуте.  Да нису познавали ни пољопривреду, ни сточарство, ни грнчарство.

        Међутим, научници из Израела су открили да градитељи тог комплекса нису само градили масивне камене предмете и конструкције, већ дасу знали и за сложена архитектонска решења.

        „Гебекли Тепе је археолошко чудо. То је комплекс огромних округлих камених грађевина из неолита пречника до 20 метара. Монументални стубови високи су до пет и по метара“ – рекао је  директор археолошког ископавања професор Ави Гофер.

        Он посебно указује да је сваки објекат саграђен „са идејом“. А раније се веровало да су људи научили да користе јединствени архитектонски план пре само пет хиљада година.

        Гофер указује: „Ако средишње тачке три највећа круга повежете један с другим, добићете равнострани троугао. Осим тога, у свему постоји јасна  хијерархија. Досад се сматрало да су Египћани први користили такве технике приликом подизања пирамида у Гизи. Али, сада се испоставља да су представници Натуф културе, која је преовлађивала у Либану, Сирији, Јордану и Израелу, на овај начин градили своја култна места. Међутим, комплекс у Гебекли Тепе потпуно је други ниво“.

        Од 1994. године -  када су почела ископавања - па све до најновијег открића, сложеност грађевине објањавана је уз претпоставку да је комплекс настајао  постепено током два миленијума. Али, сада је јасно да је настао у једној ери.

        На каменим плочама јасно се виде слике лавова, бикова, птица, змија, паукова. Готово да нема људи, само неколико фигура без лица.

        „Може се претпоставити да су то богови или неко ко им је пренео знања, укључујући технологију грађења масивних ритуалних грађевина попут Хебекли Тепеа“, написао је у својој студији немачки археолог Вилијам Шмит који је први проучавао овај комплекс.

        Неки то повезују са - Атлантидом.

        Амерички истраживач Грем Хенкок је поводом открића у Гебекли Тепеу рекао: „Зашто су се све древне цивилизације појављивале ниоткуда, без предисторије? Уосталом, одувек се веровало да је развој људске цивилизације био спор и једноличан - од примитивних пећинских људи и ловаца и сакупљача плодова, преко развоја пољопривреде до модерног индустријског друштва. Ископавања у Гебекли Тепеу, чију старост историчари процењују на 12 хиљада година, показују да је постојала ранија епизода са развијеном цивилизацијом. Могуће је да се у храму у Гебекли Тепеу исказивало поштовање творцима те цивилицаије“.

        Један барељеф комплекса постао је сензација још пре три године.

        Тим научника са Универзитета у Единбургу пронашао је плочу на којој су приказани лешинар и шкорпион поред обезглављеног људског тела.

        Компјутерске анализе су показале да је то фрагмент звезданог неба – да су сазвежђа обележена животињским симболима. То јест, комплекс је такође био опсерваторија.

        Постоји и хипотеза да је та плоче (стела) приказ и велике катастрофе коју је изазвао пад огромног метеорита око 10 950. године пре нове ере, а да се радило о глобалном захлађењу које је трајало око две хиљаде година.   

        Очигледно да је ова страшна катастрофа довела до пада неолитске културе у којој је изграђен овај комплекс, кажу стручњаци.

        Храм током прве две хиљаде година свог постојања никада није уништен.

        А око осмог миленијума пре нове ере је био – закопан. зато је добро сачуван.

        Због чега је закопан – то је још велика мистерија.

        Можда ће све разјаснити даља ископавања.

        Тренутно је истражено само пет одсто огромног ритуалног комплекса у Гебекли Тепеу.


 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари