Британски палеонтолог: Сасвим је могуће да су људи једина разумна бића у Млечном путу

НИКОЛАС ЛОНГРИЧ: МОГУЋЕ ЈЕ ДА СМО ЈЕДИНИ И У НАМА ВИДЉИВОЈ ВАСЕЉЕНИ

* „Фотосинтеза се појавила након милијарду и по година након настанка Земље, сложене ћелијенакон 2,7 милијарди година. За настанак људског разума биле су потребне четири и по милијарде година! На цео ланац се може гледати као на серију добитака премија на лутрији. Зато: ако се сваки велики еволуциони скок догађа у само једном проценту случајева, то значи да се интелект може појавити само у једном од 100 трилиона светова у којима постоји живот“

______________________________________________________________________

        БРИТАНСКИ палеонтолог Николас Лонгрич (Nicholas Longrich) са универзитета „Бата“ понудио је аргументе за претпоставку да само ми „једина разумна цивилизација у целој Васељени.

        Прво је указао да су многи еволуциони скокови – укључујући пре свега фотосинтезу, вишећелијност и интелект – толико јединствени да су „мало вероватни догађаји у развоју живе природе“.

        Лонгрич је указао да су крупне еволуционе промене – које се у науци називају ароморфозама -  настајале током дугих временских периода.

        За пример је навео да се фотосинтеза појавила након милијарду и по година након настанка Земље, сложене ћелије — након 2,7 милијарди година, више животиње — након 4 милијарде.

Николас Лонгрич

        Лонгрич посебно наглашава: „За настанак људског разума биле су потребне четири и по милијарде година! За то време се догодио низ еволуционих промена и скокова који су водили појави човека, а на цео тај ланац се може гледати као на серију добитака премија на лутрији за које је вероватноћа, као што се зна, блиска нули“.

        Британски палеонтолог из свега извлачи своја два главна закључка:

        „Ако се свака од ароморфоза догађа у само једном проценту случајева, то значи да се интелект може појавити само у једном од 100 трилиона светова у којима постоји живот. Имајући то у виду, сасвим је могуће да је човечанство једина разумна цивилизација не само у Млечном путу него и у нама видљивом делу Васељене“.

        Узгред, научници са америчког универзитета „Илиноис“ иступили су са хипотезом да ванземаљси живи организми највероватније имају форму налик на пасту...

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари