Вигстон: Русија и Кина су у свемиру претња безбедности Велике Британије

НАЧЕЛНИК ШТАБА БРИТАНСКИХ ВАЗДУШНИХ СНАГА: СВАКОДНЕВНО ИЗВОДЕ „СУМЊИВЕ ОПЕРАЦИЈЕ“    

Мајкл Вигстон. крајњи с десна

* Мајкл ВИГСТОН: Русија јепрошле године лансирала у свемир бројне сателите који имају својства оружја. Кина наставља да побољшава своје антистелитске технологије и развија пројектиле који могу директно уништити сателите и ласерско заслепљујуће оружје

* Командант америчких ваздушно-свемирских снага Џон РЕЈМОНД: Русија и Кина СУ развиле оружја која би могла неутралисати америчке сателите у свемиру

* ФАКТИ: реба ли жалити Британце? Нипошто! За свет добро кад они `кукају`. То су они који улажу милионе фунти у своју борбу против Срба и против `малигног` руског утицаја. Сад отворено раде и на подстицање српске колаборације са хероин-државом Аљбина Куртија...

_____________________________________________________

       НАЧЕЛНИК штаба британских ваздушних снага Мајкл Вигстон изјавио је да активности Русије и Кине у свемиру представљају претњу по безбедност Уједињеног Краљевства.

       У интервјуу The Daily Telegraph, навео је да Москва и Пекинг изводе „сумњиве операције“ у свемиру које укључују лет сопствених сателита у "непосредној близини других својих, као и ангажовање у другим опасним активностима“.

       Устврдио је да Руси и Кинези то изводе „на дневном нивоу“.

Мајкл Вигстон

       По његовој процени, „то може довести до уништења сателита трећих земаља“.

       Вигстон је сматра да се Русија и Кина баве и прикупљањем обавештајних података у свемиру.

       Одмах потом је рекао да „постоји разлог да се верује да ће будући сукоби бити добијени или изгубљени у свемиру“.

       Изнео је и тврдњу да је Русија прошле године лансирала у свемир бројне сателите који "имају својства оружја“.

       Вигстон је уверен и да Кина наставља да „побољшава своје антистелитске технологије“. За пример је указао на развој пројектила који могу директно уништити сателите, као и на „ласерско заслепљујуће оружје“ и апарате за „намерне радио сметње“.

       Додао је да Кина такве пројектиле тестира на својим застарелим сателитима.

       Вигстонове опсервације уследиле су по завршетку званичне церемоније поводом почетка функционисања Свемирске команде Уједињеног Краљевства у ваздухопловној бази у Хај Викомбу на југоистоку Енглеске.

       Почетком маја је командант америчких ваздушно-свемирских снага Џон Рејмонд изјавио да су Русија и Кина развиле оружја која би могла неутралисати америчке сателите у свемиру.

       Истог месеца су амерички експерти проценили да је у току милитаризација свемира и упозорили да би то могло прерасти у сукоб између Русије, Кине и Сједињених Држава.

       Руско министарство спољних послова је нагласило да су такве изјаве "циљана кампања коју је покренуо Вашингтон ради дискредитације руских свемирских активности и мирних иницијатива да се избегне трка у наоружању у свемиру.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари