Крстареће „хируршке операције“

Индија успешно лансирала суперсоничну ракету "Брамос"

  • Ракета БрахМос Блок-3 може да гађа мете сакривене између брда, а једна је од најбржих крстарећих ракета на свету и може да лети брзином 2,8 Маха
  • Заједнички су је азвиле Индија и Русија (име је добио по рекама Брамапутри и Москви), урађена је у "стелт" технологији и лансира се из подморница, бродова, летилица или са земље

 

         ПОХРАН (Раџастан), 12. август: Индијска војска је у петак 12. августа успешно извела тест употребе суперсоничне крстареће ракете БрахМос Блок-III која има може да гађа недоступне мете сакривене унутар брда.

         Тест је изведен на полигону за гађање око 11,00 сати по стандардном индијском времему и сви параметри мисије су испуњени, цитирала је индијска агенција ПТИ своје војне изворе.

         Блок III је верзија ове ракете, а може да крстари планинским тереном а затим да нагло порине како би гађала мете окружене висовима које су иначе недоступне.

         Ово је био 25. тест ове крстареће ракете заједничке руско-индијске производње чији су ранији типови већ уведени у индијску војску и морнарицу. Армија планира да користи ову ракету за планинско ратовање.

         Овај пројектил може гађати мете на земљи са позиција које се налазе на веома малим надморским висинама и које имају минималну радарску видљивост,  а сматра се да је најбољи на свету за "хируршке операције", пише индијска агенција.

         Као једна од најбржих крстарећих ракета на свету, БрахМос може развити брзину од 2,8 Маха. Поседује двостепени систем потиска: ракету са чврстим горивом за иницијално убрзање и млазни погон са течним горивом који је одговоран за продужено надзвучно крстарење.

         БрахМос, кога су заједнички развиле Индија и Русија (име је добио по рекама Брамапутри и Москви), је надзвучна крстарећа ракета "стелт" технологије која се може лансирати из подморница, бродова, летилица или са земље.

         Подморничке и ваздушне верзије овог пројектила се налазе на различитим стадијумима развоја и предвиђено је да буду тестиране за пар година.

         Чувају се, транспортују и лансирају са специјалних мобилних лансера и могу се испаљивати како вертикално тако и хоризонтално, прености ПТИ.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари