Велике силе: Не дозволити нуклеарни рат и нову трку у наоружању!

ЗАЈЕДНИЧКА ИЗЈАВА ЛИДЕРА ПЕТ НУЛЕАРНИХ СИЛА – САД, РУСИЈЕ, ФРАНЦУСКЕ БРИТАНИЈЕ И КИНЕ

* У потписаном документу се прво наглашава: „Својом примарном одговорношћу сматрамо недопустивост рата између држава са нуклеарним оружјем и смањење стратешких ризика. Изјављујемо да у нуклеарном рату не може бити победника и да га никада не треба покренути

* Пошто би употреба нуклеарног оружја имала далекосежне последице, ми такође поново потврђујемо да нуклеарно оружје – све док постоји – мора служити одбрамбеним циљевима, одвраћању агресије и спречавању рата. Сматрамо да даље ширење таквог оружја мора бити спречено

__________________________________________________________

       ЛИДЕРИ пет држава које поседују нуклеарно оружје потписали су и објавили Заједничку изјаву о спречавању нуклеарног рата и трке у наоружању.

       Факти преносе интегрални текст Заједничке изјаве:

       „Народна Република Кина, Руска Федерација, Уједињено Краљевство Велике Британије и Северне Ирске, Сједињене Америчке Државе и Француска Република сматрају својом примарном одговорношћу недопустивост рата између држава са нуклеарним оружјем и смањење стратешких ризика.

       Изјављујемо да у нуклеарном рату не може бити победника и да га никада не треба покренути. Пошто би употреба нуклеарног оружја имала далекосежне последице, ми такође поново потврђујемо да нуклеарно оружје – све док постоји – мора служити одбрамбеним циљевима, одвраћању агресије и спречавању рата. Сматрамо да даље ширење таквог оружја мора бити спречено.

       Поново потврђујемо важност супротстављања нуклеарним претњама и наглашавамо важност очувања и поштовања наших билатералних и мултилатералних споразума и обавеза у области неширења, разоружања и контроле наоружања. Остајемо привржени нашим обавезама по Уговору о неширењу нуклеарног оружја, укључујући нашу обавезу по члану VI да „у духу добре воље преговарамо о ефективним мерама за окончање трке у нуклеарном наоружању у најближој будућности и о нуклеарном разоружању, као као и о Уговору о свеопштем и потпуном разоружању под строгом и ефективном међународном контролом“.

       Свако од нас намерава да задржи и додатно ојача наше националне мере за спречавање неовлашћене или ненамерне употребе нуклеарног оружја. Понављамо да и даље важе наше раније изјаве о нециљању и потврђујемо да наше нуклеарно оружје није усмерено на неког од нас или на било коју другу државу.

       Подвлачимо нашу одлучност да радимо са свим државама у циљу стварања атмосфере безбедности, која је погоднија за напредак у сфери разоружања са крајњим циљем изградње света без нуклеарног оружја, без штете по било чију безбедност.

       Намеравамо да се и даље бавимо налажењем билатералних и мултилатералних дипломатских приступа, ради избегавања војне конфронтације, јачања стабилности и предвидивости, унапређења међусобног разумевања и поверења и спречавања трке у наоружавању која никоме не користи и која је претња свима.

       Одлучни смо да водимо конструктивни дијалог, заснован на узајамном поштовању и признавању међусобних интереса и забринутости у области безбедности“.

       Превод: В. К.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари