Успешан први пробни лет европске беспилотне летелице „Неурон“

У ПРОЈЕКАТ УКЉУЧЕНЕ ФРАНЦУСКА, ИТАЛИЈА, ШПАНИЈА, ШВЕДСКА, ШВАЈЦАРСКА И ГРЧКА

„Неурон“

  • Техничке карактеристике „Неурона“ су: дужина 9,2 м, распон крила - 12,5 м, а максимална узлетна маса - 7 т
  • Апарат може да развије максималну брзину до 0,8 М (1 Мах једнак је брзини звука), а дужина лета је 3 часа. Има у наоружању две авиобомбе са ласерским навођењем од по 250 кг

         ЕКСПЕРИМЕНТАЛНИ узорак европске беспилотне летелице „Неурон“ успешно је прошао свој први тест-лет, саопштило је Министарство одбране Француске.

         Пробни лет је обављен на авиобази „Истр“ на југу Француске.

         „Овај лет је важна етапа у развоју амбициозног пројекта  који открива пут серијској производњи дронова. У пројекту учествују Италија, Француска и Шведска“ - наглашава се у истом саопштењу.

         И додаје: „Основни циљ је био демонстрација летачких квалитета апарата, са провером да ли је видљив за радарске системе. Изучавају се и његове борбене карактеристике“.

         Експериментални узорак беспилотне летелице „Неурон“ (nEUROn) конструисан је у оквиру заједничког европског пројекта за изградњу ударних дронова, а започет је 2006. године. У пројекту учествују француска компанија Dassault Aviation и њен основни италијански партнер Alenia Aermacchi. Поред њих, допринос пројектовању дали су и SAAB (Шведска), EADS CASA (Шпанија), Hellenic Aerospace Industry (Грчка) и RUAG (Швајцарска).

         Програм „Неурон“ иницирало је француско министарство одбране 2003. године. Има два циља: израду нових технологија за борбене авионе нове генерације и оцену заједничког иновационог модела који оптимизује техничка достигнућа земаља учесница у пројекту, а које раде заједно са главном компанијом.

         Техничке карактеристике „Неурона“ су: дужина 9,2 м, распон крила - 12,5 м, максимална узлетна маса - 7 т.

         Апарат може да развије максималну брзину до 0,8 М (1 Мах једнак је брзини звука), а дужина лета је 3 часа. Има у наоружању две авиобомбе са ласерским навођењем од по 250 кг.

         „Неурон“ је пионир следеће генерације борбених беспилотних летелица - како пилотирајућих тако и без пилота. Он је огроман изазов како са технолошког тако и са индустријског аспекта. Уверени смо да ће помоћи да се очува самосталност Европе у овој области - саопштило је Министарство одбране Француске.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари