Сексуално насиље у америчкој армији током 2013. повећано за 46 одсто

ОБАМА ОД ПЕНТАГОНА ЗАТРАЖИО ДА СЕ У РОКУ ОД ГОДИНУ ДАНА РЕШИ ПРОБЛЕМ „ПРЕСТУПА НА СЕКСУАЛНОЈ ОСНОВИ”

Мартин Демпси

  • Пентагон је признао да је у периоду 2009-2012. „инцидената” било укупно око 26.000

         РЕКОРДАН број случејева сексуалног насиља забележен је у 2013. у армији САД.

         Тачније, припадници америчких оружаних  пријавили су надлежним војним органима више од 5000 нових случајева, док их је у 2012. било „само” нешто преко 3000.

         Ово је – по признању Пентагона - повећање од 46 одсто, а експерти процењују да оваква „епидемија” сведочи да је армија САД „системски неспособна да својим припадницима обезбеди заштиту од сексуалног насиља”.

         Пентагон је, међутим, јавно изашао са проценом: да је то знак да су његови потчињени последњих година постали уверенији да насиље могу пријавити а да због тога не сносе никакве последице.

         Иначе, према објављеним подацима, десетина свих аката сексуалног насиља извршена је према оним који су ступали у армију – док још нису ни били стигли да обуку униформу.

         Пентагон је претходно признао да је у периоду 2009-2012. таквих „инцидената” било укупно око 26.000.

         Министарство одбране САД је 2003. године утврдило да је више од 30.000 његових бивших припадника у каријери имало „сексуалну трауму”. И признало:  да се тај број до 2009. попео на 50.000.

         Проблем је постао тако озбиљан да је Барак Обама, иступивши пред питомцима Војно-поморске академије у Анаполису, затражио да се у року од годину дана реши проблем „преступа на сексуалној основи”.

         Председник САД  је позивао у Белу кућу и министра одбране и начелника штабова Мартина Демпсеја и затражио од обојице да све узму „под личну контролу”.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари