САД желе да своје ратне авионе опреме борбеним ласерима

ДО КРАЈА 2014. ЋЕ ЛАСЕРСКИ ТОП ПОСТАВИТИ

НА ВЕЛИКИ ДЕСАНТНИ БРОД PONCE

         РАТНО ваздухопловство САД планира да своје ловце шесте генерације опреми борбеним ласерима. Помоћу њих Американци имају намеру да уништавају ваздушне и копнене циљеве противника.

         Пентагон је заинтересован за технологије за ласере мале снаге ради ометања радарских система противника, ласере средње снаге за уништавање туђих ракетних система и за ласере велике снаге за уништавање циљева у ваздуху и на копну.

         Истраживачка лабораторија Ратног ваздухопловства САД саопштила је да је примила поруџбине да произведе ударне ласере ових врста.

         Амерички војници желе да до октобра 2014. године основне компоненте наоружања прођу тестирање у лабораторијским условима како би нове ласере до 2022. године тестирали у условима који су најближи реалним, преноси ИТАР-ТАСС.

         Американци већ одавно изучавају могућности коришћења ласера као борбених система и настављају програм за производњу ласерског топа за ратне бродове.

         Очекује се да ће до краја 2014. године такав топ први пут бити инсталиран и приказан на великом десантном броду Ponce, који ће бити претворен у пловећу базу америчких маринаца.

         Вредност експерименталног модела оваквог оружја, које је наводно у стању да уништи чак и беспилотне летеће апарате, кошта нешто више од 30 милиона америчких долара. Али, сваки ласерски пуцањ коштаће само један долар. 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари