Пентагон тестира нову противбродску ракету дугог домета

ИМАЋЕМО СЕНЗОРЕ И СИСТЕМЕ КОЈИ ЋЕ ЈЕ ЧИНИТИ НЕВИДЉИВОМ

  • Бомбардери B-1 треба да постану ваздушна платформа за нова оружја и моћи ће да носе 24 ракете овог типа

         АМЕРИКАНЦИ су започели испитивања нове далекометне противбродске ракете LRASM (Long Range Anti-Ship Missile) за бомбардере B-1.

         Испитивања протичу без одвајања од носача, а изводи их 337. ескадрила Ратног ваздухопловства САД која је смештена у бази америчког ратног ваздухопловства Dyess (држава Тексас).

         Циљ испитивања је проширивање функционалних могућности В-1 и његове примена као носица противбродских ракета (ПБР) у зонама ратних дејстава у океанима.

         „Нову ПБР конструисале су Америчка агенција за развој нових војних технологија ДАРПА и Управа за научно-истраживачки рад Ратне морнарице САД. Конструисана је на бази ракете „ваздух-земља” са повећаним дометом JASSM-ER (joint air-to-surface stand-off missile, extended range). А биће замена за застарелу ПБР „Харпун” компаније „Боинг”. Потреба развоја нове ПБР настала је зато што постојеће ракете америчке ратне морнарице немају довољан домет и рањиве су приликом пробијања савременог бродског система одбране.”

         Нова ракета биће опремљена сензорима и системима који ће је чинити невидљивом и отпорном на дозвучно антиракетно оружје. Такође, имаће способност самонавођења, као и промене циља и путање после лансирања.

         Бомбардери B-1 треба да постану ваздушна платформа за нова оружја и моћи ће да носе 24 ракете овог типа.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари