Пентагон ће на ваздушно-морски прстен око Кине потрошити 524,5 милијарди долара

КОШТАЋЕ ВИШЕ НЕГО ЦЕЛА АМЕРИЧКА НУКЛЕАРНА ТРИЈАДА, ОДНОСНО - ЦЕЛЕ СТРАТЕШКЕ НУКЛЕАРНЕ СНАГЕ САД

  • Пекинг почиње да гради суперносач авиона депласмана 110.000 тона, по цртежима совјетског од 80.000 тона који је могао да носи 60 војних авиона

         ПЕНТАГОН ће у наредној деценији потрошити више новца за концепцију Ваздушно-морског  обуздавања (Air-Sea Battle), која је у првом реду усмерена против Кине, него на сву своју нуклеарну тријаду, односно – на све америчке стратешке нуклеарне снаге.

         За формирање свеобухватног ваздушно-морског прстена око Народне Републике Кине Пентагон планира да до 2023. г. потроши 524,5 милијарди долара.

         Забринуте због растуће економске и војне моћи Кине, САД су обновиле политику обуздавања те земље, коју су спроводиле и у периоду од 1950.-70.-их година прошлог века.

         Зато се Вашингтон, поред свега осталог, „присетио” споразума о базирању најмодернијих америчких бродова у Сингапуру.

         Кина у потпуности схвата разорне последице могуће блокаде у случају конфликта са Сједињеним Државама и заузврат је почела рад на низу дугорочних пројеката у циљу смањивања потенцијалне опасности.

         Зато је Пекинг, како пише агенција ANI, саопштио да ради на изградњи суперносача авиона на нуклеарни погон. Његове димензије биће прилично велике да би у трци за новим системима наоружања конкурисао највећим носачима авиона РМ САД.

         Према писању China Daily, носач авиона депласмана 110.000 тона биће поринут 2020. г.

         Вест је пласирана у тренуцима повећања напетости у Јужном и Источно-Кинеском мору.

         Према саопштењима, конструкција носача засниваће се на цртежима носача авиона на нуклеарни погон бившег СССР-а, чији депласман је износио 80.000, а могао је да носи 60 авиона.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари