Градимо ЕвроПРО свиђало се то Русији или не свиђало!

САД ЈЕ РУСИЈА НА ПОТЕЗУ

Стални представник САД  у НАТО  Иво Далдер саопштио оно што се очекивало

  • Претње са стране Ирана из дана у дан постају све реалније. Чак нарастају брже него што смо помишљали пре две године. Зато ћемо реализовати све четири етапе изградње ЕвроПРО  свиђало се то Русији или не свиђало», саопштио  Далдер у Вашингтону
  • Американци сада имају две тзв. стратешке зоне – на Аљасци и у Калифорнији, а Русија једну – стратешку ПРО града Москве. САД планирају да форсирано дођу и до треће, а то и јесте оно од чега Руси зазиру. Њихова процена је да би те три `стратешке зоне` фактички представљле глобални систем противракетне одбране који би изменио стратешку равнотежу снага у свету

          СТАЛНИ  представник САД  у НАТО – Иво Далдер – изјавио је да ће његова земља наставити да гради свој систем противракетне одбране у Европи не обазирући се на мишљење Русије!

          «Претње са стране Ирана из дана у дан постају све реалније. Чак нарастају брже него што смо помишљали пре две године. Зато ћемо реализовати све четири етапе изградње ЕвроПРО  свиђало се то Русији или не свиђало», саопштио је Далдер у Вашингтону.

          Као и други амерички звачничници пре њега, и Далдер је формално позвао Москву да се прикључи пројекту ЕвроПРО, нагласивши да је то у руском интересу. Поновио је и да будући антиракетни штит ни по својим техничким карактеристикама тобоже не може угрожавати Русију и њен офанзивни нуклеарни потенцијал.

          Американци сада имају две тзв. стратешке зоне – на Аљасци и у Калифорнији, а Русија једну – стратешку ПРО Москве. И, планирају да форсирано дођу до трећег, а то и јесте оно од чега Руси зазиру.

          Њихова процена је да би те три `стратешке зоне` фактички представљле глобални систем противракетне одбране који би изменио стратешку равнотежу снага у свету. Наравно, на руску штету. А ни руски политичари ни руски генерали не желе да на својој кожи осете шта би то значило бити пред Вашингтоном и НАТО – Либија, гигантска додуше, али ипак – нека врста Либије.

          Своју ЕвроПро Американци имају намеру да комплетирају до 2020. године. А дотле – да у Средоземном и балтичком Мору држе бродове опремљене антиракетама.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари