Американци успешно тестирали антиракету SM-3 Block 1B

ОВАЈ ТИП РАКЕТА-ПРЕСРЕТАЧА БИЋЕ - У ОКВИРИМА ЕВРОПРО

- ИНСТАЛИРАН У РУМУНИЈИ

  • „Мета“, која је имитирала ракету малог домета, стартовала је у среду увече из америчке поморске базе на хавајском острву Кауаи, а антиракета SM-3 Block 1B је испаљена са крстарице Lake Erie
  • У ЕвроПРО биће укључена радарска станица у Турској, мобилни радарски системи на холандским ратним бродовима и ракете-пресретачи SM-3 у Пољској и Румунији и на америчким ратним бродовима базираним у шпанској ратној луци Рота

         ПЕНТАГОН је објавио да је његова Агенција за противракетну одбрану успешно тестирала модернизовану ракету-пресретач Block 1B из породице  Standard Missile-3 (SM-3) која ће - у оквирима ЕвроПРО - бити инсталирана у Румунији.

         Сама Агенција је саопштила: да је „мета“, која је имитирала ракету малог домета, стартовала у среду увече из америчке поморске базе на хавајском острву Кауаи, а да је антиракета SM-3 Block 1B, била испаљена са крстарице Lake Erie, која је опремљена системом управљања Aegis BMD, и да је „уништила циљ“.

         Сама антиракета је - према истом саопштењу Агенције - користила „нови систем самонавођења на циљ који функционише у инфрацрвеном дијапазону“.

         SM-3 Block 1B је модернизована верзија ракете SM-3 Block 1A коју користе асмерички ратни бродови.

         Прво тестирање Block 1B - у септембру 2011. - није било успешно.

         Одлука о стварању ЕвроПРО - да подсетимо - донета је 2010. године на лисабонском самиту западне војне алијансе. Овај систем ће објединити све постојеће противракетне потенцијале НАТО-земаља, а његову окосницу ће чинити „европски сегменти противракетне одбране САД“.

         У систем ће, колико се зна, бити укључена радарска станица у Турској, мобилни радарски системи на холандским ратним бродовима и ракете-пресретачи SM-3 у Пољској и Румунији и на америчким ратним бродовима базираним у шпанској ратној луци Рота.

         Очекује се да ће на скором чикашком самиту НАТО  бити објављено да је ЕвроПРО већ у „почетној фази готовости“.

         Генсек НАТО  је октобра 2011. саопштио да ће ЕвроПРО бити „потпуно оперативно спреман“ 2018. године.

         Русија подозрева да је ЕвроПРО  уперен против њених нуклеарно-ракетних потенцијала и тражи „чврсте правне гаранције“ које би отклониле њена зазирања. Међутим, још их нема ни на видику.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари