Американци ће око Јапана држати седам разарача за противракетну борбу

ШИНЗО АБЕ ПОСЛЕ РАЗГОВОРА СА ЧАКОМ ХЕЈГЕЛОМ ОБЈАВИО: „НЕМА ЗАМЕНЕ ЗА МОЋНУ АЛИЈАНСУ САД И ЈАПАНА”

         МИНИСТАР одбране САД Чак Хејгел, који се налази у тродневној посети Јапану, објавио је да ће Пентагон ускоро у територијслним водама и лукама те земље држати још два ракетна разарача опремљена компјутеризованим радарским системом и ракетама Aegis.

         Американци у Јапану већ имају таквих пет ратних бродова спрецијализованих за противракетну борбу, а Хејгел је објавио да ће два нова стићи до 2017. године, што значи да ће их тада бити укупно седам. Притом је нагласио да је тај потез одговор на „последње ракетне активности Северне Кореје”.

         Хејгелов домаћин – министар одбране Јапана Ицунори Онодера – после разговора је саопштио да ће Токио и Вашингтон и даље јачати свој војни савез.

         Јапански премијер Шинзо Абе, са којим се шеф Пантагона срео нешто касније, објавио је: „Нема замене за моћну алијансу САД и Јапана”.

         Одмах потом је – промењеним и меким гласом – замолио Хејгела да не игнорише молбу локалних власти да се америчка база Футема измести са острва Окинава бар у наредних пет година.

         Северна Кореја је претходних дана лансирала (према пучини Јапанског мора) две балистичке ракете класе Nodon домета 900 километара којима може да гађа већи део територије Јапана.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари