Америчка морнарица добија чамце-роботе којима се управља као дроновима

КОРИСТЕ ТЕХНОЛОГИЈУ РАЗРАЂЕНУ ЗА ПОТРЕБЕ АМЕРИЧКИХ МАРСОХОДА

Бeспосaдни чамац aмеричкe ратнe морнарицe

  • Прве пробе беспосадних чамаца обављене су на реци Џејмс у држави Вирџинија. У тестирању  је учествовало 13 чамаца-робота који су патролирали приобалне воде, штитили један брод  и учестовали у пресретању „сумњивог пловила“

        АМЕРИЧКА ратна морнарица - објавила је агенција France-Presse - ускоро ће добити прве партолне чамце без посада којима ће се управљати дистанционо. Са „удаљеног места“. Слично као што се то сада ради са беспилотним летелицама.

        Технологија оваквог управљања борбеним чамцима названа је CARACaS (Control Architecture for Robotic Agent Command and Sensing). А била је разрађена за потребе америчких марсохода.

        Прве пробе беспосадних чамаца обављене су на реци Џејмс у држави Вирџинија.

        У тестирању  је учествовало 13 чамаца-робота који су патролирали приобалне воде, штитили један брод  и учестовали у пресретању „сумњивог пловила“.

        Адмирал Метју Кландер, који руководи пројектом, са задовољством је објавио: „Сада имамо све разлоге да почнемо да користимо ове аутоматизоване системе којима се може управљати са великих удаљености. Овим чамцима је лакше управљати него беспилотним летелицима јер траже мање људске пажње. Овим чамцима се може одредити крус и они га се поуздано држе, заобилазећи препреке“.

        Амерички беспосадни чамци дугачки су 11 метара и носе лако наоружање.

        Наводно се њима управља по принципу: један чамац - један оператер.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари