The Economist: Руске јединице за електронско ратовање – ефикасне, Украјина не може да заустави авиобомбе ФАБ 500

БРИТАНСКИ ЛИСТ НАВОДИ ДА РУСИ ПРЕСРЕЋУ И „ЗАЛУЂУЈУ“ И ПРОЈЕКТИЛЕ КОЈЕ КОРИСТЕ GPS

* Саветник команданта украјинског ратног ваздухопловства, Јуриј ИГНАТ, признао да украјинска војска нема чиме да се супротстави ФАБ 500 које носе 300 килограма експлозива

______________________________________________________

          БРИТАНСКИ лист The Economist објавио је да се руске јединице за електронско ратовање успешно носе са модерним западним оружјем, укључујући и оно које се у НАТО досад сматрало нерањивим.

          „GPS којим управљају свемирске снаге САД, дизајниран је и за војну употребу. <...> Али Руси често блокирају локацијске системе инсталиране на овом оружју, понекад чак и моделе који су сматрани нерањивим“, напомињу аутори чланка.

          The Economist наводи да произвођачи разумеју рањивост оваквих система и да зато на своје производе постављају антене које су усмерене нагоре и користе посебан сигнал M-code у комбинацији са филтерима против ометања, али да ни то не спасава од руских система за електронско ратовање.

          Стручњаци, пак, подсећају да су амерички генерали дуги низ година упозоравали Конгрес САД на екстремну зависност војске од GPS система и разговарали о могућим алтернативама.

          И војни експерт лондонског Краљевског института за одбрамбене студије Томас Витингтон такође је признао да су руске трупе научиле да ефикасно онеспособљују западне лебдеће „паметне бомбе“ и навођене пројектиле које користе Оружане снаге Украјине у зони специјалне операције.

          Руска војска је наоружана аналогом америчких „паметних бомби“. Зову се ФАБ 500 и већ су постале права напаст за Оружане снаге Украјине.

           Саветник команданта украјинског ратног ваздухопловства, Јуриј Игнат, признао је да украјинска војска нема чиме да се супротстави ФАБ 500 које носе 300 килограма експлозива.

 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари